Съюз на международните превозвачи: Ако се премахне биокомпонентата в горивата, бензинът ще падне с 10 ст

  • 20 април 2022 07:41

  • 360
  • 1
Съюз на международните превозвачи: Ако се премахне биокомпонентата в горивата, бензинът ще падне с 10 ст
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Превозвачите излизат на протест заради високите цени на горивата и разширяване на тол системата. Те искат временно премахване на биокомпонентата, която се слага в горивата, както намаляване на акциза на горивата.

"Наблюдаваме какво правят другите държави в ЕС и виждаме как навсякъде се предприемат пакети от мерки в защита на транспортния сектор, за да може цената на транспортната услуга да бъде балансирана и да не оказва влияние върху инфлационните процеси. Заради това предлагаме няколко неща. Едното е премахване на биокомпонентата, която се слага в горивата. Ако това стане, цената на бензина на бензинколонките ще падне с между 10 и 15 ст.", заяви в студиото на "Денят започва" Йордан Арабаджиев, Съюз на международните превозвачи.

Това е временна мярка за 6 месеца, за да може да се предотврати не само поскъпването на транспортната услуга, а да се спрат инфлационните процеси, каза още той.

Корнелия Нинова: Намаляването на цените минава през намаляване на ДДС на горива, ток, храни

Според него това е първата стъпка и е безболезнена. Става с промяна в законодателството, а не е необходимо разрешение от ЕС.

Превозвачите искат още намаление на акциза на горивата за период от 6 месеца. Арабаджиев заяви, че в редица държави е предприета такава мярка. За намаляване на акциза е необходима нотификация от ЕК, но дотогава превозвачите искат България да възстановява част от акциза на превозвачите, които зареждат в България.

От Съюза на превозвачите са притеснени също и за цената на петрола. Арабаджиев заяви, че петролът, който се внася у нас е от сорт Корал, който е с 35 долара по-евтин от сорта Брент.

"Следва, че не би трябвало цените на горивата да са такива, каквито са в момента", каза Арабаджиев.

Калина Христова
360 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.04.20 | 10:47

1
Нали Тиквун го беше махнал,или пак ще лъжеме че ще го махаме и ще намалиме цените.Кирчо е смотан премиер

Добави коментар

Водещи новини