Шофьор на ТИР твърди, че му е наложена неправомерна глоба от тол системата

  • 17 април 2022 19:59

  • 834
  • 0
Шофьор на ТИР твърди, че му е наложена неправомерна глоба от тол системата
© Кадър: Нова телевизия
Слушай новината Слушай новината

Отново сигнали за проблем с тол системата. Шофьор на ТИР съобщи, че е глобен със 750 лева за неплатена тол такса. Мъжът смята, че глобата му е неправомерно наложена и се дължи на грешка в системата. От АПИ извършиха проверка по случая.

Илиан Карачоров превозва химикали в страната и в чужбина. При поредния му курс на контролно-пропускателен пункт „Дунав мост“ възниква проблем.

„Отивам на кантара, минавам проверка на документи и се установява, че нямам платена такса към БГ ТОЛ“, обясни той в ефира на Нова телевизия.

Злоупотреби в ТОЛ системата, полицията изпраща материалите до прокуратурата

Останал изненадан, защото в тира му е монтирано бордово устройство с вграден GPS.

„Автоматично отчита таксите на километрите, тo се вижда, даже и на камерите, на снимките. Захранването им е постоянно”, коментира още Илиян.  

Начислена му е глоба в размер на 750 лева.

„Плащаме ги, разбира се, плащат се и те пускат, иначе не ме пускат да мина“, допълва той.

Глоба на същия пропускателен пункт получава и Сашо – международен превозвач от Македония.

„От банката имам документ, че съм го заплатил, служителката ми казва, че нямам платено, снимала ме е камера“, обяснява шофьорът.

От фирмата, в която работи Илиан, за последната една година са платили над 10 компенсаторни глоби.

„Почти няма шофьор в нашата фирма, който да не е пострадал по този начин.  Операторът, който управлява услугата, единствено обяснява, че не е работило бордовото устройство в автомобила“, допълва собственикът на фирма за товарни превози Георги Георгиев.

От АПИ обясняват, че в случая на Илиан е извършена проверка. Тя установила, че бордовото устройство на превозното средство е било без захранване. Добавиха, че когато лед индикаторите на устройството не светят шофьорът трябва да спре.

Собственикът на фирмата, в която работи Илиан, вярва на думите на служителя си – че LED индикаторите са били в изправност.

 „Дори да спре да функционира, то минава да свети в червен режим“ , добавя Георгиев.

Според Камарата на автомобилните превозвачи много от глобите се начисляват заради проблем със самата тол система, a не заради недоглеждане от водачите.

„Българските превозвачи не са престъпници и не следва да бъдат третирани по този начин на границата", казва Димитър Димитров от Камарата на автомобилните превозвачи.

Мая Йорданова
834 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини