Пеканов обясни дали има опасност да се повишат цените на стоките у нас, когато приемем еврото

  • 15 април 2022 17:50

  • 1045
  • 3
Пеканов обясни дали има опасност да се повишат цените на стоките у нас, когато приемем еврото
© БТВ
Слушай новината Слушай новината

В днешно време централните банки са изключително важни институции. Те са гарант за това банковият надзор да функционира и банковата стабилност да се пази. Цялата институция има важност по отношение на бъдещото приемане на еврото и инфлационната среда, която ще остане в следващите месеци. Това заяви в студиото на "Лице в лице" по bTV бившият служебен министър по управление на европейските средства Атанас ПекановАтанас ПекановАтанас Пеканов е икономист в Австрийския институт за икономически изследвания (WIFO), във Виена,.

Той допълни, че според него БНБ трябва да стане по-проактивна в комуникацията си с гражданите и бизнеса по примера на Европейската централна банка, а не да бъде толкова "затворена и консервативна".

Парламентът отхвърли кандидатурата на Каримански за шеф на БНБ

Пеканов разясни, че БНБ има водеща роля в това да защити и гражданите, когато дойде моментът да се преформатира валутата от лев в евро, когато влезем в Еврозоната.

Голяма част от българите не са убедени, че позитивите ще бъдат повече от негативите, когато приемем еврото. Ето защо трябва да обясним какви ще са рисковете и да се направи така, че тези рискове да не се материализират, коментира Пеканов.

Защо е толкова важен управителят на БНБ?

На въпрос дали има опасност да се повишат цените на стоките у нас, когато приемем еврото, Пеканов разясни, че за да се предотврати подобно явление трябва да бъдат приложени най-добрите практики и механизми от другите страни, подчертавайки и нуждата от "много сериозен мониторинг".

По темата със завода за батерии на стойност 1,5 млрд. лева, включен в Плана за възстановянане и устойчивост, бившият вицепремиер сподели мнение, че реализацията му е прекалено скъпа и рискова, както и технологията му.

Атанас Пеканов с критики към приоритетите в Плана за възстановяване и развитие

По време на служебния кабинет решихме да не залагаме на нещо, което може и да не се реализира в следващите четири години, не знаем и дали е технически смислено, защото самата технология е много скъпа и не на последно място – има ли смисъл от толкова огромен обем, коментира Атанас ПекановАтанас ПекановАтанас Пеканов е икономист в Австрийския институт за икономически изследвания (WIFO), във Виена,.

На финален въпрос дали смята да влиза в политиката под една или дурга форма, Пеканов бе категоричен, че на този етап се е отдал изцяло на академичната си кариера.

Последвайте канала на

Владимир Василев
1045 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Петров

2022.04.15 | 18:56

1
Идеалната буря вече е тук и ние сме в средата на нея. Това е глобална игра, която се играе от елита. Подгответе се, защото няма да е красиво. Провеждат се координирани действия за унищожаване на веригата за доставка на храни. Така че следователно ще изпитаме недостиг на храна с големи геополитически последици. От няколко години така наречените големи хуманитаристи като Гейтс и други свързват земеделието (животновъдството) с промените в климата. Тяхната смешна теория за това, че кравите пърдят, увеличават глобалното отопление, просто не си струва да се коментира. Тяхната цел през цялото време беше да нарушат веригата за доставка на храни, за да контролират човечеството.

2022.04.15 | 19:18

3
другарю Петров, пръдни, пък после - хапчето...
ne

2022.04.15 | 19:08

2
smeshnik tai kato jiveia vav germania moga da ti dokaja kakvo napravi evroto vsicko smeshnik se umnoji po 3 benzinat beshe 1,4 marki ili 1 40lv dega e 2,10 e ili 4,20 lv naemat na apartament beshe 500 marki sega e 1000e

Добави коментар

Водещи новини