Енергийният министър: Няма идея за държавна компания за батерии

  • 14 април 2022 13:30

  • 589
  • 3
Енергийният министър: Няма идея за държавна компания за батерии
© Булфото, архив
Слушай новината Слушай новината

Няма идея за държавна компания за батерии. Това заяви пред БНР министърът на енергетиката Александър НиколовАлександър НиколовАлександър Николов е Магистър по финанси от УНСС. През последните няколко месеца е изпълнителен и уточни, че това твърденията за създаване на такава е спекулация.

"Да закупи батерии, е съвсем различно от това Министерството на икономиката да има държавна компания, която работи или произвежда. Естествено е, че основното дружество, което е натоварено с балансирането на системата - ЕСО, е най-логичният инструмент, който да бъде използван, за да може мощностите, които се използват за балансиране на системата, да бъдат използвани по възможно най-правилния начин", обясни той. 

Унгария получи одобрение от ЕС за помощ от 209 милиона $ за завод за батерии

По думите му инвестициите в това трябва да бъдат направени от държавата, за да могат всички потребители да имат полза от него и да се случи значително по-бързо.

"Има инвеститорски интерес към реализирането на завод", подчерта министърът на енергетиката.

"Ако има огромно търсене на определен тип технология, най-позитивният сценарий е тази технология да се произвежда до крайния потребител. Ние ще сме потребител на подобен тип съоръжения, ако могат да се реализират завод или заводи - би било прекрасно. Защото търсенето и в България, и в световен мащаб ще расте главоломно".

Държавата все още не е решила дали и след април ще компенсира бизнеса заради скъпия ток, който фирмите купуват от енергийната борса, обяви още министър Николов и заяви, че е спорен въпросът кога е необходимо подобно подпомагане:

"Говорейки за компенсации при запазване на високите цени, мисля, че те са приложими и необходими през есенно-зимния сезон, както беше и до момента".

Той посочи, че Комисията за енергийно и водно регулиране подготвя възможност фирмите да купуват ток и по дългосрочни договори, които да им осигурят предвидими цени:

"На съвсем прозрачен пазарен и принцип в средносрочен към дългосрочен план цените на електроенергията и ценовата структура ще бъдат доста по-балансирани и по-приемливи", обясни той.

Александър НиколовАлександър НиколовАлександър Николов е Магистър по финанси от УНСС. През последните няколко месеца е изпълнителен посочи, че в Плана за възстановяване не е включено изграждането на нова ядрена мощност, защото той е с поставени рамки за завършване на проектите от 4 години, а "нова ядрена мощност няма как да се реализира в този времеви план". 

"Има много сериозен интерес към нови ядрени мощности, обсъжда се темата, България разполага с висока експертиза в тази посока, така че абсолютно логично е и въпрос на време да се случи", каза още министърът на енергетиката.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
589 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
ганев

2022.04.15 | 08:32

3
И ти си ясен ...видимо е че правиш стъпки към реализиране на нечии интереси но разбери 1. Енергетика с батерии не се прави ...колко пари и то за нищо ще отидат в нечии джобове. 2. Енергетика с вятър също не се прави - днес го има утре къде е ? 3. Енергетика със слънце също не се прави.... Не че не може да станат с тези неща но ПАРИТЕ КОИТО ЩЕ СЕ ХВЪРЛЯТ няма да се оправдаят... Франция колко атомни централи имат !!! Един реактор действа в продължение на 50 години
Петров

2022.04.15 | 08:31

2
Резултатите от изборите в Унгария и Сърбия, както и резултатите от първия тур на президентските избори във Франция, показват, че населението на Европа не е готово да последва манипулаторите от Брюксел в пропастта. Кризата, предизвикана от събитията около Украйна, направи невъзможно удобното съвместно съществуване на европейската бюрокрация и самите европейски народи. Тихото недоволство се превръща в открита политическа борба, чийто изход е трудно предвидим. Възможно е в онези страни, където еврократите ще трябва да се оттеглят, да назреят много по-благоприятни от днес условия за диалог с Русия. Тогава ще трябва да се говори с тях отделно, както днес с Унгария и Сърбия.

2022.04.14 | 13:50

1
Купи си едно въже и се обеси на светофара срещу Министерски съвет , но преди това си обърши задника със дипломата която имаш !

Добави коментар

Водещи новини