Експерт: Цените на горивата трябва да са с 15 стотинки по-ниски

  • 12 април 2022 11:01

  • 1104
  • 0
Експерт: Цените на горивата трябва да са с 15 стотинки по-ниски
© Novini.bg

Няма никаква пазарна логика за поскъпването на бензина у нас. Това заяви в „Денят започва“ енергийният експерт Васко Начев.

По думите му руският нефт се продава на по-ниски цени през последните седмици, а цените на горивата на бензиноколонките се повишават.

Докога ще продължи поскъпването на горивата?

 Реалната цена на бензина с около 15 ст. по-ниска от тази в бензиностанциите. 

Според Начев вината за поскъпването не е на собствениците на бензиностанциите, а по-нагоре по веригата. Затова той призова КЗК да направи проверка в „Лукойл“ и цената, на която рафинерията продава на дистрибуторите на гориво.

"Защо у нас цените на бензина вървят нагоре като няма причина за подобно нещо. Няма никаква пазарна логика за това. Ситуацията е такава, че не може до безкрайност да увеличаваш цените без това да е реално." - каза Начев.

Според него прогнозните цени на газа за юни, са прибързани, защото ситуацията на пазара е изключително динамична.

"Волатилността на пазарите е толкова голяма, че не се знае от днес за утре какво ще се случи, камо ли след 3 седмици." - каза Начев.

Той прогнозира, че лятото енергоносителите ще поевтинеят, а свърши ли войната - ще се стигне до срив на цените.

Според него трябва да се въведат критерии за компенсиране на бизнеса като се изпълни със съдържание понятието енергийна бедност, защото в момента помощ получават всички, независимо дали имат нужда от това.

Васко Начев определи намерението намерението на правителството да въведе дългосрочни договори за купуване на промишлен ток като монета с две лица: от една страна това осигурява предвидимост, но от друга е възможно дългосрочните договори да са сключени на високи цени, които в последствие да намалеят. Тогава фирмата, сключила този договор ще продължи да плаща по-скъп ток.

Радина Лазарова
1104 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини