Енергиен експерт: България трябва да отстоява позициите си по договора за доставка на газ

  • 02 април 2022 18:30

  • 1481
  • 7
Енергиен експерт: България трябва да отстоява позициите си по договора за доставка на газ
© Кадър: NovaNews
Слушай новината Слушай новината

Проблемът с газохранилището в Чирен датира от над 20 години. Проектът за увеличението на общия му капацитет е нонсенс, тъй като не се отчитат редица фактори. Възможно е, обаче, увеличение на дневния добив до 5-6 млн. кубически метра на ден. България няма капацитет и опит в това отношение и очаквам сериозна злоупотреба с евросредства". Това заяви за "Офанзива" енергийният експерт Христо Казанджиев.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13370

Според него има и няколко реалистични алтернативни възможности за доставка на газ. "Ако връзката Стара Загора - Комотини беше готова, България щеше да е в много по-благоприятна позиция за доставките на газ. България има възможност да осигури тръбен газ от Азербайджан в размер на 1 млрд. куб. метра, а при определени условия да се договори с Гърция квотата им частично да бъде пренасочена към България срещу доставки на втечнен газ. Също така може да се постигне договорка с Турция за техен втечнен природен газ от Мраморно море. Можем да се справим без руски петрол", отбеляза експертът. И уточни, че в незначителен порядък ще има увеличение на цената на газа и през май.

В ЕС: Няма да плащаме за руския газ с рубли

За него България трябва да отстоява своите позиции за договора за доставка за газ, включително и при нужда да потърси съдействие от Арбитража. Не би трябвало да има никакъв ефект от тази схема - само ще има укрепване на рублата. Възможно е, но е малко вероятно Русия да счете това за неспазване на договорите и спиране на доставките и ще е в тяхна вреда". 

По думите му има квазисхема за плащане - държавата плаща дължимата сума в долари и я внася в Газпромбанк, след това ще има превалутиране в различни курсове на рублата в зависимост от конкретния търг. "Вероятността да бъде прекратен транзита на газ е много малка. В такъв случай в конфликт с Унгария и Сърбия може да се отделя малко количество на газ за България", обясни той. И допълни, че ЕС трябва да определи правила и изисквания за преговори за доставка на газ.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
1481 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
пенсионер

2022.04.03 | 09:54

7
и като ка ще стане това отстояване? ти май мислиш с гъза си. къде е ножа, хлябя и сиренето? това беше. с тъпите си мухлясали мозъци на продажни политици се докарахме дотук!
пенсионер

2022.04.03 | 09:53

6
и като ка ще стане това отстояване? ти май мислиш с гъза си. къде е ножа, хлябя и сиренето? това беше. с тъпите си мухлясали мозъци на продажни политици се докарахме дотук!

2022.04.03 | 09:29

5
КОМУНИСТИЧЕСКИ ГЛУПАК

2022.04.03 | 09:28

4
ГНУСЕН ДЪРТАК НА КОЙТО ТРЯБВА ДА МУ НАБИЯТ КАНЧЕТО

2022.04.03 | 07:28

3
Аман от експерти интересчии!

2022.04.03 | 02:10

2
КРАЙ НА МИЗЕРИЯТА !!! БЪЛГАРСКА ЕВТИНА ЕНЕРГИЯ С “БУЛГАР БРАУН ГАЗ“ “ТЕХНОЛОГИЯ ЗА БРАУНОВ ГАЗ И ПОЛИМЕТАЛИ ОТ МОРСКА ВОДА “ ОТ ИНЖ. ЧАВДАР КАМЕНАРОВ И ИНЖ. ПЛАМЕН КАМЕНАРОВ !!! ИЗЛИЗА ЧИСТА ПИТЕЙНА ВОДА !!! БРАУНГАЗ УНИЩОЖАВА БИТОВИ И РАДИОАКТИВНИ ОТПАДЪЦИ !!!

2022.04.03 | 01:57

1
ПРЕДИ ДА КОМЕНТИРАТЕ, ДОБРЕ Е ДА ПРОЧЕТЕТЕ В ИНТЕРНЕТА: УЧАСТИЕТО НА УКРАИНЦИТЕ В РУСКО–ТУРСКАТА ВОЙНА 1877 – 1878г от Росица Младенова

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини