Икономист с прогноза за лихвите и инфлацията

  • 31 март 2022 21:05

  • 7905
  • 5
Икономист с прогноза за лихвите и инфлацията
© Кадър: БТВ
Слушай новината Слушай новината

Очаква се повишение на лихвите заради високата инфлация, която е едно от предизвикателствата не само в България, но и в цяла Европа, и в САЩ. Това предупреди пред БТВ икономистът Георги Ангелов.

„Това ще бъде един преход от супер ниски лихви към едни по-умерени, по-високи лихви, така, че с това ще трябва да се справя следващият управител на БНБ“, прогнозира той.

„Виждате кредитната експанзия как се ускорява, особено при ипотечните кредити - вече има рискове за балон на жилищния пазар. Това нещо очевидно банките сами не искат да го спрат, трябва регулаторът да наложи по строги мерки“, посочи икономистът.

Петков по повод първите 100 дни на правителството: Промяната идва и то в правилната посока

Според Георги Ангелов следващият управител на БНБ ще трябва да се сблъска със с банковата система. „Трябва да има сила и тази независимост да може да налага неща, които не са популярни сред банковия сектор“, посочи той.

Икономистът коментира и подписания от руския президент  указ за правилата за търговия с газ с неприятелски държави.

„След много притеснения, указът се оказа нещо съвсем различно от това, което всички се опасяваха. Ще продължи плащането в евро, а „Газпромбанк“ ще обръща еврото във в рубли служебно. Тоест няма да има нужда ние да търсим някъде рубли. Руската страна търси символична победа - да покаже, че не е на колене, че може и тя да налага някакви изисквания на запада. От друга страна реално тя не може да спре кранчето, защото има нужда от тази валута. Това поддържа руската икономика, така че се търси един компромис - хем западът да продължи да плаща във валута, хем това да се представи като плащане в рубли чрез служебно превалутиране в „Газпромбанк“, обясни Георги Ангелов.

За падането на мораториума върху цените на тока, той посочи, че не би следвало да има увеличение за домакинствата.

„Заради големия износ и голямото търсене на ток, енергийните компании правят тази година и миналата огромни свръхпечалби. Тоест няма нужда от допълнително увеличение на цената на тока. За домакинствата няма никаква причина да се вдига тока. Аз дори смятам, че може леко да се да се намали, именно защото са толкова печеливши енергийните компани и буквално правят милиарди“, обясни Георги Ангелов.

Според него цените на храните са високи и компенсацията трябва да бъде през повишението на доходите, на пенсиите, на заплатите, за да може наистина да не пада покупателната способност.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
7905 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2022.04.01 | 19:56

5
Лошото е че и бнб няма желание да се бори нито с инфлацията нито с имотния балон

2022.04.01 | 02:22

4
БЪЛГАРСКАТА ЕНЕРГИЙНА И ТЕХНОЛОГИЧНА РЕВОЛЮЦИЯ ЧРЕЗ “БУЛГАР БРАУН ГАЗ“ и “Технология за добив на БРАУНОВ ГАЗ и минерали, богати на полиметали от морска вода“ разработена от инж. Чавдар Каменаров и инж. Пламен Каменаров. ЕВТИНА ЕНЕРГИЯ !!! Излиза чиста питейна вода !!! С Брауновия газ се унищожават битови отпадъци !!!
Гост

2022.03.31 | 23:15

1
И каква е прогнозата в.проценти?

2022.03.31 | 23:51

3
0% лихви, 20% инфлация, 300% спекула.
Киро Вълка

2022.03.31 | 23:44

2
100 брат

Добави коментар

Водещи новини