Бисер Петков: Увеличението на минималната заплата вече е изконсумирано

  • 28 март 2022 08:42

  • 4521
  • 1
Бисер Петков: Увеличението на минималната заплата вече е изконсумирано
© NOVINI.BG

„Този ръст от 9,2% процента спрямо сегашното ниво в някаква степен вече и изконсумиран от инфлацията“, коментира в предаването „Тази сутрин“ по бТВ бившият социален министър Бисер ПетковБисер ПетковБисер Петков е министър на труда и социалната политика в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г. .

По думите му минималната работна заплата трябва да покрива разходите за живот на най нископлатените работници.

Петков напомни, че има проектодиректива на ЕС за минималната работна заплата в страните от съюза. Препоръчва се тя де е обвързана със средната работна заплата, като обикновено пропорцията е 60%, уточни Петков.

Неговата прогноза е, че няма да се приключи с това увеличение на минималната заплата тази година. Също, че най-вероятно ще се увеличи делът на т. нар. група на „работещите бедни“, ако минималното възнаграждение не покрива темпа на инфлация.

Петков определи като стъпка в правилната посока обвързването на социалните плащания с линията на бедност.

Работодател за вдигането на минималната заплата: В това няма пазарна логика

Той припомни още, че е предвидено българите да могат да се възползват и от европейските пенсионни фондове в бъдеще. Целта е да се насърчи допълнителното пенсионно осигуряване и то да е по-прозрачно и евтино за потребителите, обясни бившият социален министър.

Последвайте канала на

Десислава Станева
4521 1

Коментари 1

Добави коментар

2022.03.29 | 21:09

1
Поне 1000 лева минимална заплата

Добави коментар

Водещи новини