Шефът на комисията по стокови борси: Храните са поскъпнали с 19,5% за година

  • 22 март 2022 10:00

  • 1277
  • 1
Шефът на комисията по стокови борси: Храните са поскъпнали с 19,5% за година
© Novini.bg

С 19,5% е ръстът на цените при основните храни у нас в сравнение с март 2021г. Това заяви в "Денят започва" председателят на Държавната комисия по стокови борси и тържища Владимир Иванов.

Шоково поскъпване през последните седмици има при олиото, чиято цена се е повишила с над 50%. По-висок ръст се наблюдава и при брашното като това се дължи на войната в Украйна.

Поскъпването на храните ще продължи. Но не се запасявайте!

"Войната беше основната причина за тръгването на тези ресурси нагоре и за тази бъркотия на пазара. Съвсем нормално е - излизат двама основни производители на олио и на пшеница от световния пазар - Русия и Украйна. Така, съответно, съвсем закономерно се създадоха предпоставки за това, което наблюдаваме. Имаше обаче и преекспониране на проблема, психологическо напрежение и много страх, който се предаде на потребителите. Наблюдавахме нерационални и грозни сцени. Затова напомням на потребителите, че презапасяването и стихийното купуване не са решение, а стават проинфлационен фактор." - предупреди Иванов.

Според Владимир Иванов при останалите продукти процесите са плавни и устойчиви и подлежат на контрол - цените се вдигат заради скъпите енергийни ресурси и торове, но това става постепенно с малки проценти. Затова според председателя на държавната комисия по стокови борси и тържища за момента не се налага въвеждането на таван на цените или друг вид регулация от страна на държавата.

Има ли спекула? Литър олио в Ямбол струва 8,40 лв.

"Пазарът не е в такова състояние, което да налага подобни строго извънпазарни мерки. Ние сме в Европейския съюз, където към момента пазарният механизъм сработва - пазарът на храни е близък до перфектната конкуренция, има голямо съревнование и това създава плавен преход и бързо регулиране на равнищата на цените." - каза Иванов.

Той очаква дълго време цените на олиото и брашното да останат на сегашното си равнище. Затова потребителите не трябва да се поддават на некоректни практики.

"Искам да напомня, че различните марки олио са със сходни качествени параметри. Затова нека хората не заплащат такъв тип некоректни практики като 8 лева за олио. Има некоректни практики и винаги ще има. Няма случай, при такова напрежение на пазара, да не се появят и хора, които да правят пир по време на чума. Затова и се обръщам към българските потребители - много е лесно, когато не закупиш." - каза Владимир Иванов.

По думите му, ако войната приключи скоро, през септември може да очакваме съвсем различни тенденции и успокояване на пазара.

Радина Лазарова
1277 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.03.22 | 10:26

1
как да не закупиш нещо, което ти трябва?

Добави коментар

Водещи новини