Зам.-председателят на КРИБ: Добре подреденият бизнес сега работи добре

  • 15 март 2022 17:22

  • 2835
  • 0
Зам.-председателят на КРИБ: Добре подреденият бизнес сега работи добре
© Кадър: БТВ

Имаме добър диалог с правителството. Вчера се разбрахме за няколко неща. Премиерът каза, че няма да остави бизнеса без помощ. Говорихме прагът за компенсация на бизнеса за скъпия ток да се вдигне на 300 лева и имаше разбиране от страна на премиера. Разбрахме се още да се направят дългосрочни договори за електроенергия за бизнеса. Това заяви заместник-председателят на КРИБ проф. Николай Вълканов в предаването „Лице в лице“ по БТВ.

По думите му не бива да се спира износът на ток. „Трябва да изнасяме електроенергия, защото има излишък. Това носи достатъчно пари, които могат да компенсират бизнеса и потребителите. Формират се излишъци, които могат да се разпределят. В такива моменти най-много работи спекулата, но държава си влезе в ролята. Има чуваемост между правителството и бизнеса“, обясни той.

Петков: Ще подкрепим бизнеса и през април с нова мярка

„За април ще има компенсации и ще се вдигне прага до близо 300 лева. Разрешено е излишъците да бъдат разпределени“, посочи още проф. Николай Вълканов.

„При нас основният проблем е, че нямаме сигурност в доставките на природен газ, който минава през наша територия и отива в Европа. Не трябва да се отказваме и няма да бойкотираме доставките на руски газ. Европа започва да изтрезнява по отношение на газовите доставки, защото нямаме алтернатива. Имаме си газопровод, който работи, слава Богу“, каза зам.-председателят на КРИБ.

Той обясни и защо бизнесът трябва да е доволен. „Цената на електроенергията е компенсирана, имаме мярка 60:40, която работи и продължава до 30 юни и компенсации за работните места. Тя работи и е полезна. Добре подреденият бизнес сега работи добре. Има чуваемост, бизнесът получава това, което иска. Ако успеем да направим дългосрочните договори за електроенергия, за да можем да планираме“, каза още Вълканов.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2835 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини