Асоциацията на малките независими търговци на горива предлага държавата да спре износа на горива

  • 03 март 2022 21:03

  • 1172
  • 0
Асоциацията на малките независими търговци на горива предлага държавата да спре износа на горива
© Getty (архив)
Слушай новината Слушай новината

На пазара с горива нагледно разкри дефектите в икономиката ни и позволи психозата да обхване обществото ни. Сферата на горивата винаги е била деликатна тема и предвид създалата се ситуация, държавата трябва да влезе в ролята си и спешно да реагира с мерки, заяви Георги Тенев, юрист на Асоциацията на малките независими търговци на горива (Асоциацията на малките бензиностанции), се посочва в съобщение на асоциацията.

Според Тенев трябва да се приложат навременни и конкретни мерки от правителството като ограничаване на износа на горива, изработване на методика за справедливо дистрибутиране на количества стоки от Държавния резерв, спиране на някои изисквания в Наредбата за горивата и Закона за енергията от възобновяеми източници, докато се успокои положението.

„Ситуацията е такава, защото поради редица ограничения страната остана без алтернативи за доставка на горива. Това идва от изкривената структура на пазара, заради лошата нормативна уредба, която води до монопол и липсата на конкуренция“, заявява Тенев. Комисията за защита на конкуренцията вече има не една преписка по темите, жалко, че няма и резултати. Често абсолютно еднаквата ценова политика на “големите” на пазара напомнят на съгласувани практики, които изкривяват картината и цените, посочва той, цитиран в съобщението.

Асоциацията предлага спешно да бъде променена нормативната уредба, която да либерализира още повече пазара. Готови сме на срещи с премиера Кирил Петков и да съдействаме за разрешаването на проблемите в сектора, казва Тенев. Като крайна мярка могат да бъдат освободени количества горива от Държавния резерв. Но преди това трябва да бъде разработена правилна методика за дистрибутиране на горивата от него.

Опашки се вият пред бензиностанциите в цялата страна заради скока на цените на горивата

В противен случай количествата от резерва могат да попаднат не в потребителите, а в един производител или търговец, обяснява Георги Тенев, цитиран в съобщението.

 

Последвайте канала на

1172 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини