Гарантира ли правата на потребителите новият законопроект за колекторските фирми

  • 17 февруари 2022 10:11

  • 610
  • 0
Гарантира ли правата на потребителите новият законопроект за колекторските фирми
© Novini.bg

Гарантира ли правата на потребителите новият законопроект за колекторските фирми и дали това ще осветли дейността на всички фирми в сектора?

Коментарът на Атанас Каракашев, юридически съветник на Асоциация за управление на вземания и адв. Кристиян Райчев от Сдружение за правна помощ на потребителите.

Ковачева разкри колекторски фирми как са заплашвали през нощта длъжниците си

Според Атанас Каракашев в законопроекта има несъответствия, защото се разграничава от европейската директива, регулираща подобни действия и цели да обхване единствено фирмите, които работят извън регулацията на директивата. Така, според него, ще се стигне до различни процесуални правила за фирмите от сектора, което може да доведе до множество колизии в съдебната практика.

От асоциацията за управление на вземанията призовават законът да се съчетае с директивата и да се въведат сериозни изисквания за вписване в регистър на фирмите, занимаващи се с колекторска дейност. Така, според Каракашев, ще се разграничат ясно коректните колекторски фирми и тези, които прилагат нелегитимни практики.

"Веднъж за винаги трябва да се направи ясно разграничение между едните и другите, защото проблемът за индустрията не е в тези компании, които от 20 години оперират на пазара, а в тези, за които често става дума в новинарските емисии", каза пред БНТ Атанас Каракашев.

Според адвокат Кристиян Райчев от Сдружение за правна помощ на потребителите законопроектът е в полза както на потребителите, така и на фирмите, които легитимно се занимават със събиране на вземания.

Нинова: Готови сме с проект на Закон за събиране на вземанията

"В закона виждаме достатъчно гаранции, че потребителят ще бъде уведомен за извършеното прехвърляне на вземане, като ще има достатъчно време да го оспори за срок от 3 месеца, в който, след като го оспори, дружеството, което взима вземането, няма да има право да извършва повече действия докато не се установи точната дължима сума. Така че в този смисъл потребителите са достатъчно защитени." - смята Райчев.

Той допълни, че в сдружението продължават да постъпват множество сигнали за упражняване на психически тормоз от страна на колекторски фирми върху длъжници, а законопроектът забранява именно това.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
610 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини