Любомир Каримански разкри за какво са отделени пари в Бюджет 2022

  • 15 февруари 2022 08:10

  • 1840
  • 3
Любомир Каримански разкри за какво са отделени пари в Бюджет 2022
© Кадър - Нова телевизия

Не съм прочел все още доклада за Барселонагейт. Ако се проследят транзакциите и се окаже, че има пране на пари през България, то тте се разследват у нас. Но властите в рамките на ЕС си съдействат винаги, ако наистина има такъв акт - то той няма да остане неразкрит. Това заяви председателят на комисията по бюджет и финанси в НС и депутат от ИТН Любомкир Каримански в ефира на Нова телевизия.

Притеснителното е, че за толкова време не успяхме да създадем инструментариум за привличане на чужди инвестиции. Държавата трябва да инвестира сега, че частните инвеститори да имат спокойствието след 6 месеца или една година да дойдат в България, каза още той.

Повече пари за наука и иновации, както и за полицаите и пожарникарите. Това обещават управляващите с промени на проекта за бюджета за 2022-ра, които ще бъдат обсъдени между първо и второ четене, заяви  Каримански. 

Според него повече средства са предвидени и за увеличение на бюджета за БАН и за музейните работници. Така исканията им ще бъдат удовлетворени и няма да се стигне до протести.  Увеличението за униформените още е в процес на преговори. 

Красимир Вълчев: Бюджетът за 2022 г. ще доведе до обедняване, но управляващите имат интерес от висока инфлация

"Актуализацията на бюджета през лятото няма да е „голямо харчене”. Може да е точно обратното. Трябва да видим капиталовите разходи до каква част се осъществяват. Ако не се осъществяват – ще намалее и дефицита”. 

Той отхвърли обвиненията, че са предвидени много харчове за социални разходи и бюджетът е разточителен. „От опозицията съм получил само вчера 12 предложения за увеличение на Закона за ДОО в социалната част – и за пенсиите, и за личните асистенти и други пера”. И допълни: „В пенсионно-осигурителната система няма реформи. Това, което трябва да се промени в бюджета между първо и второ четене – това, което искам да виждам повече е думата „реформа”. Искам задълбочена реформа в социално-осигурителния модел на България, така че според приноса – да бъде и осигуряването. Според уязвимостта на групите – да можем да покриваме най-уязвимите първо. Не може да оставяме и отлагаме проблема, защото се задълбочава”.  

Каримански  коментира и критиките към Бюджет 2022 на Асен Василев, според когото „сме в ранния гръцки сценарий”. „Не мисля, че подобна аналогия може да се направи. В гръцкия сценарий знаете какво беше съотношението между БВП и дълга и изобщо външната задлъжнялост на Гърция. В България изобщо не може да се говори за подобно нещо. Естествено трябва да бъдем предпазливи. Не знам и точно какво би обяснил като подробни аргументи в тази връзка. А и не бих искал Николай Василев да се свързва с ИТН от гледна точка на това, че е останал в миналото като номинация”.

По повод казуса с "Барселонагейт" той посочи: „Не съм чел доклада на испанските власти по „Барселонагейт”, защото смятам, че бюджета ми е по-важен. Работихме доста до късно вчера по него. Ако има такъв факт като пране на пари, то органите ще предприемат съответните действия”. 

„Разследването зависи от пътя на транзакциите. Ако се проследи пътя на парите до момента на напускане на България – ако има данни за пране на пари – се разследва на територията на България. В момента, в който транзакцията постъпва на територията на Испания – техните власти се заемат с нея”, допълни той.

 

Калина Христова
1840 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2022.02.15 | 15:46

3
ОСТАВКА

2022.02.15 | 11:06

2
Полицаите що ли протестират? Лъжи лъжи лъжи.
Еми...

2022.02.15 | 09:13

1
Разтворил е уста като за славуца, ама какъв е тоя с калашника на снимката?

Добави коментар

Водещи новини