Николай Павлов: „Булгаргаз“ не е фабрика за насекоми

  • 06 февруари 2022 10:57

  • 1554
  • 5
© Novini.bg

Възможно е, вероятно е цялата офанзива, която беше предприета срещу „Булгаргаз“, без подбиране на средства, да е именно за това „Булгаргаз“ лека-полека да бъде изтласкан от пазара. Това заяви пред БНР досегашният изпълнителен директор на дружеството Николай Павлов.

„Какво се цели? Промяна в нормативната уредба, за да може „Булгаргаз“ да бъде само обществен доставчик и всички количества най-евтин газ да отиват на регулирания пазар, където са топлофикационни и газоразпределителни дружества. А скъпият газ евентуално да бъде продаван на бизнеса. По този начин ще се даде възможност на тези компании, на тези търговци, които не могат да бъдат конкурентни на „Булгаргаз“, да влязат ударно на пазара и да завладеят пазара. И всъщност индустрията ще заплаща цените, които в момента са валидни в Европа, които са 30-40% по-високи от цените на „Булгаргаз“. Ето това е цялата работа.“

Енергийният министър: Има координирана атака срещу националния интерес на България

„Има съмнения, че ще се намърдат и други търговци, които отдавна имат апетит към българския пазар“, посочи Павлов, визирайки изтичането на „временното споразумение за смяна на точка на доставка, временната договореност за доставка на определени количества на гръцката мрежа, същевременно изтича и руският договор“.

Относно изтичането на договора с „Газпром“ бившият директор на дружеството коментира още, че държавата трябва да определи каква ще бъде енергийната политика по отношение на газовите доставки.

Преговорите с „Газпром“ трябва да приключат най-късно до края на  май, уточни той. „Това са изключително тежки преговори, много са консервативни в преговорите. Същото се отнася и за азерите.“

„Булгаргаз“ не е вземал грешни решения, категоричен е Николай Павлов. Според него дружеството не е отказвало никакви доставки за сметка на руски газ и това трябва да е ясно на цялото българско общество. 

Информацията по преговорния процес е налична в БЕХ, в Министерство на енергетиката, в Министерския съвет, допълни той.

Атанасова са сделката на "Булгаргаз": Търси се индулгенция за някакви действия

„На политическо ниво имаха цялото време на света между май и сега да договорят по-големи количества“, отбеляза Павлов в предаването „Неделя 150“.

Относно IGB връзката между България и Гърция Николай Павлов подчерта, че се спуска димна завеса, прикрива се провала и „цялата помия се хвърля върху „Булгаргаз“.

Радина Лазарова
1554 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
123

2022.02.06 | 21:21

5
Колко плащат да лижа гъза на Киро. И аз искам да изкарам някой лев.
Ами

2022.02.06 | 14:58

4
ТО БЕШЕ ПЪЛНО СЪС ГЕРБЕРСКИ НАСЕКОМИ БЕ. ПРОЧИСТХА ГИ МАЛКО НО ОЩЕ ИМА.

2022.02.06 | 12:32

3
ВСИЧКИ БАНДЯГИ ГИЕ СТРАХ ОТ НУЛЕВАТА КОРУПЦИЯ БРАВО КИРИЛЕ БРАВО АСЕН ВАСИЛЕВ.СЪС ВАС СМЕ.
ШИБАМ CBИНЯТА ПЕЕВСКИ

2022.02.06 | 11:52

2
ГЕЙБЕРСКО-ДЕПЕСАРСКИТЕ КРАЖБИ ПРИКЛЮЧИХА И КУPBИТЕ ПОЧНАХА ДА ПИЩЯТ.
Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2022.02.06 | 11:43

1
Това правителство с каквото и да се е захванало се е провалило! Провали се и с ''Булгаргаз'' Дружество, което беше печелившо а сега вече е губещо!

Добави коментар

Водещи новини