Любомир Каримански: Инфлацията в България е привнесена

  • 28 януари 2022 07:50

  • 1608
  • 5
© Кадър - Нова телевизия

Инфлацията в България е привнесена, а не създадена изцяло в страната. Тя е от вносните стоки. Дефицитът в сектор държавно управление се е задълбочил. Без ковид мерките дефицитът в бюджета ще бъде 2,5%, което е под изискванията на Маастрихт. Това заяви пред Нова тв Любомир Каримански, депутат от ИТН и шеф на Бюджетната комисия в парламента.

За максималния праг на осигурителния доход от 3400 лева - моята теза е, че не е сега моментът. Ако има аргументи, ще ги чуя, аз също ще приведа аргументи по тази теза. Ние сме коалиция, но не значи, че трябва да имаме еднакви мнения. Аз винаги съм показвал, че когато човек иска да спори, може да приведе достатъчно аргументи. Не трябва да стигаме до криза, а да управляваме добре рисковете, каза Каримански. 

Бюджетната комисия прие промени в три данъчни закона на първо четене

Той коментира и  ниските доходи - начинът, по който се определя в Испания минималната заплата, не е като у нас. Друга е и производителността на труда. Когато държавата иска да подкрепи бизнеса и БВП - важно е как го прави - дали подкрепя търсенето и напомпва леко инфлацията, или подкрепя капитала за по-висока производителност. Важно е да бъдем по-конкурентноспособни и износът ни да е по-висок от вноса, обясни депутатът. 

Дали болници училища, манастири да минат на битов ток - може би ще се намери друга схема за тези социални институции, каза Каримански. Необходимо е да се направи проверка - защо например в студентски общежития има електромер за небитов ток. Лично аз съм повдигнал този въпрос и съм представил фактури и аргументи защо е ненормално студентите да плащат такъв ток, посочи още депутатът.

Калина Христова
1608 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2022.01.28 | 12:11

5
Привнесена или не-давайте решение, а не чегъртане. Ако не можете -ВЪН.Избори.
Идиотизъм в действие

2022.01.28 | 11:04

4
Така ли,бе смръдльо???А стига,бе!!Ама нали ТОВА е промяната на киретата
уууу

2022.01.28 | 10:41

3
КОВИД ЗА ПРОТЕСТЪРИТЕ, ОСРАХТЕ ВСИЧКО.
Менчо

2022.01.28 | 10:15

2
Ако инфлацията е "привнесена", което не вярно и за което вие сте виновници, то простотията, реваншизма и клиентелизма ви са МЕСТНИ и ИНДИВИДУАЛНИ. Жалки пионки в ръцете на олигарси, които чакат да им се вдигнат запори за милиони и милиарди.
Ние

2022.01.28 | 09:29

1
А вие сте просто едни наблюдатели с огромни заплати. За вас инфлацията на важи.

Добави коментар

Водещи новини