Парламентът намали членовете на КЕВР от девет на петима

  • 21 януари 2022 18:58

  • 1102
  • 0
Парламентът намали членовете на КЕВР от девет на петима
© Novini.bg
Слушай новината Слушай новината

От девет на петима членове да бъде намален съставът на Комисията за енергийно и водно регулиране(КЕВР), гласува парламентът на първо четене. Това стана с промени в Закона за енергетиката, внесени от депутати от управляващата коалиция. "За" бяха 122 депутати, "против" - девет народни представители.

Преди гласуването беше направена проверка на кворума в залата по искане на ДПС.

Извънредни точки в парламента и Бюджет 2022 скараха депутатите

Промените предвиждат съкращаването на броя в състав "Енергетика" да е от четирима на двама, както и да бъде премахнато изискването за един член на комисията с юридически стаж и един член с опит в сферата на икономиката. Чрез предложената промяна се оптимизира численият състав на КЕВР като независим колегиален орган, се казва в мотивите на вносителите. Според тях така ще бъдат реализирани и значителни финансови икономии.

Проектът предвижда по-широки дефиниции на легалните термини "стаж в областта на енергетиката" и "стаж в областта на водоснабдяването и канализацията". За такъв да се признава и стажът в органи на Европейския съюз, както и при търговци с аналогичен предмет на дейност, но регистрирани и/или лицензирани на територията на друга държава членка, решиха депутатите. Ще се признава и стаж в областта на финансите, счетоводството, търговията с финансови инструменти или банковото дело, свързани с енергийния сектор.

Още в началото на дебатите от ГЕРБ-СДС оспориха правото законопроектът да бъде включен в днешния дневен ред, защото са нарушени срокове, предвидени в правилника на Народното събрание. Нямало и доклади от проведено обществено обсъждане.

"Основният мотив за законопроекта - значителни финансови икономии, не е защитен с цифри", отбеляза Искра Михайлова от ПГ "Възраждане", заявявайки че парламентарната група няма да го подкрепи. Не се разглежда в залата законопроектът на групата по същата тема, добави колегата й Цончо Ганев. Колко икономии ще направите с редуциране членовете на КЕВР и колко пари ще похарчите за създаването на нова държавна администрация у нас, оспори мотивите за промените той.

Председателят на комисията по енергетика Радослав Рибарски обясни, че законопроектът на "Възраждане" не е бил добре изработен.

"Ако изградим тази комисия така, както е в другите европейски държави, тя ще стане добре работещ орган, ще се повиши и доверието в нея", посочи Рамадан Аталай /ДПС/. Според него петима души не могат да упражняват контрол, да правят проверка на плановете, които предлагат трите ЕРП-та, топлофикациите, ВиК дружествата. КЕВР спазва правила и може да се каже, че през последните пет години е най-независимата и професионалната комисия, заяви депутатът.

Според него председателят на КЕВР Иван Иванов трябва да бъде изпратен с почести. В същото време Аталай упрекна ДСБ, че са се отдръпнали от техния човек в нея. "Не обсебвайте цялата власт, не пипайте независимата комисия, призова управляващите представителят на ДПС. Не знам защо г-н Кирил Петков иска всички протестиращи да се явят пред неговия кабинет", попита той.

"Днешното решение няма да доведе до подобряване положението на енергийния пазар", отбеляза Радомир Чолаков /ГЕРБ-СДС/. От парламентарната група също защитиха професионализма на председателя на КЕВР и обвиниха управляващите, че борят корупцията само в декларации. С този законопроект нагласявате критериите така, че да паснат на кандидатите, които вече имате, от друга страна вземате пълния контрол върху комисията, включи се в дебата Делян Добрев. Той направи обосновано по думите му предположение, че новият председател на КЕВР ще е член на Надзорния съвет или председател на ББР, а за експерт-енергетик ще бъде номиниран енергиен търговец, работил под контрола на КЕВР и получил лиценза си от нея, което го поставя в конфликт на интереси.

"Ние сме предложили Иван Иванов за председател на регулатора, фактът, че след седем години така се говори за него, значи няма нужда от коментар - това е "Демократична България", заяви Георги Ганев.

"Нямаме доверие в КЕВР, още повече, ако ГЕРБ и ДПС бранят нейната независимост", коментира Николай Ангов от "Продължаваме Промяната".

"Миналата година "Софийска вода" е разпределила дивиденти от около 37 млн лв, след като КЕВР е разрешила загубите да се калкулират в цената на водата", отбеляза Емил Георгиев от ПГ "БСП за България".

Последвайте канала на

Novini.bg
1102 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини