Над 1,2 млрд. лв. спестили от "Булгаргаз" на клиентите си от началото на 2020 г.

  • 17 януари 2022 12:29

  • 773
  • 0
Над 1,2 млрд. лв. спестили от "Булгаргаз" на клиентите си от началото на 2020 г.
© Pixabay

За януари тази година "Булгаргаз" очаква да предостави ценово предимство на клиентите си в размер на 339 млн. лв.

Това съобщават от обществения доставчик в писмо, в което коментират и начина, по който ценообразуват на регулиран и нерегулиран пазар.

Светослав Делчев: Атаките към "Булгаргаз" са преднамерени

От горното става ясно, че ако клиентите на дружеството купуваха природния газ на средноевропейски цени, то те щяха да платят тази и тази сума. За миналата година общо клиентите на дружеството са платили с 675 млн. лв. по-малко спрямо конкурентите си в други страни от ЕС купуващи синьо гориво на борсови цени.

За 2020 г. ценовото предимство на газа от "Булгаргаз" е довело до спестени 202 млн. лв. за българския бизнес, топлофикациите и газоразпределителните предприятия. Така общата сума на ползите дефинирани от "Булгаргаз" са 1,2 млрд. лв.

В петък "Булгаргаз" стана обект на проверка от страна на ДАНС и ГД „Национална полиция“. В общественото пространство се появиха мнения , че тя е свързана със скандалите, че дружеството изнася на ниски цени природен газ от хранилището в Чирен и заради договорите му касаещи доставките на природен газ.

От дружеството тогава заявиха, че съдействат на разследващите органи и че това е начин истината да излезе наяве.

Към настоящия момент "Булгаргаз" изпълнява лицензионните си задължения за гарантиране на доставките за страната чрез сключени договори с руския и азерския доставчик, както и чрез добив на количества от ПГХ Чирен, нагнетени през летния сезон, посочиха още от дружеството.

"Булгаргаз" извършва своята дейност на регулиран пазар - по регулирани от КЕВР цени на крайните снабдители на природен газ; лице

Последвайте канала на

Радина Лазарова
773 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини