Юлиан Попов: Енергийната ни система трябва да е по-малко зависима от газа

  • 09 януари 2022 17:25

  • 445
  • 2
Юлиан Попов: Енергийната ни система трябва да е по-малко зависима от газа
© pixabay
Слушай новината

Нов обрат по Плана за възстановяване - кабинетът има намерение Планът да бъде отново редактиран. Идеята да изграждаме парогазова централа, чрез която да заместим част от въглищните централи в Маришкия басейн може да отпадне.

Българският План за възстановяване все още не е одобрен от ЕК заради спорните политики в два сектора - енергетика и правосъдие. Затова през декември България поиска отсрочка по преговорите.

"Булгаргаз": През последните седмици сме обект на безпрецедентна и непочиваща на факти атака

"Разумно е да се откажем от парогазовата централа, видяхме колко са уязвими енергетиките на ЕС, когато се повиши цената на газа. Ние трябва да се предпазим не само то зависимост от руски газ, а и по принцип енергийната система да е по-малко зависима от газ. Трябва да се преосмисли каква е ролята на газа в европейския преход", заяви пред Бизнес.БГ по БНТ Юлиан Попов, председател на борда на Европейския институт за ефективност на сградите, политически съветник на Европейската климатична фондация.

Изградените парогазови централи могат да са малки и да имат главно балансираща роля заради увеличението на възобновяемата енергия

"ЕК греши много сериозно в основната си постановка за това, че газът е преходно гориво. Не е преходно гориво и това се оказва от самата практика, а не от желанието на зелени активисти. Виждаме, че затварянето на въглищни централи не води до повишаването на производство на електричество от газ", подчерта експертът.

Преработването на отпадъци също е вариант, но те произвеждат много малка част от електроенергията.

"Има едно голямо объркване на европейско равнище каква е ролята на водорода в бъдеще. Няма как ние да прехвърлим една парогазова централа един ден да работи изцяло на водород. Това трябва да е зелен водород и икономиката на такъв преход просто не работи", заяви Попов.

Мая Йорданова
445 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
E

2022.01.09 | 17:55

2
Идиотите и пр. самозвани експерти на територията, наречена, България, не свършват. И то, продажни, поръчкови експерти като този в интервюто.
Геро

2022.01.09 | 17:50

1
И с какво ще се топлим - с джендъри и с Истанбулска конвенция ли бе ъзомийници!

Добави коментар

Водещи новини