Велев: В БЕХ се складират пари, изсмукани от труда на хората

  • 29 декември 2021 13:25

  • 1638
  • 4
Велев: В БЕХ се складират пари, изсмукани от труда на хората
© Булфото (архив)

"Изнасяме над 1/4 от електроенергията, произвеждана у нас. Сбъркан е пазарният модел в търговията с електроенергия. В БЕХ се складират пари, изсмукани от труда на хората", това каза в ефира на "Твоят ден" по NOVA NEWS председателят на Управителния съвет на АИКБ Васил Велев.

"Задава се цена на тока от около и над 600 лева. Това е вероятност, за която трябва да се готвим. Схемата за помощ и компенсация не е адекватна. Това не е само български проблем, от асоциации в Европа също настояват за нови мерки и компенсации на бизнеса", добави той.

Велев предупреди: Инфлацията може да достигне двуцифрено число

Според него не би трябвало да има праг на финансовата помощ. "Това всъщност не е помощ за бизнеса, а връщане на надвзетото", допълни той.

Велев прогнозира, че ако няма промяна в мерките, ще има ограничаване на дейност, закриване на работни места и дори на предприятия, висока инфлация.

От бизнеса очакват отговор за исканата среща с премиера Кирил Петков. Н 4 януари пък ще има общо събрание на всички работодателски организации, на което ще бъде решено как ще се действа.

Според икономиста Кузман Илиев мерките с компенсациите на затруднения бизнес са краткосрочни, а те могат да бъдат и вредни, ако не се мисли дългосрочно. "Не може да противопоставяме бизнеса на производителите на електроенергия", категоричен бе той.

Според него се наблюдава унищожаване на индустрията в световен план. "На глобално равнище има дефицит на електроенергия. АЕЦ в момента крепи всички останали. България трябва да обнови енергийната си стратегия", смята още Илиев.

Радина Лазарова
1638 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2022.02.18 | 19:44

4
Те са бозаиници

2021.12.29 | 13:47

1
Колко грозен мъж

2021.12.30 | 11:44

3
Да, ама казва истината.
Хм..

2021.12.29 | 14:32

2
Дали още са в БЕХ....или в сметките на няколко спонсора на Радев и ко.....

Добави коментар

Водещи новини