Велев предупреди: Инфлацията може да достигне двуцифрено число

  • 29 декември 2021 09:05

  • 3509
  • 8
© Pixabay

Работодателските организации ще обсъдят какви действия да предприемат, ако държавният глава не свика Консултативния съвет по национална сигурност заради високите цени на борсовия ток, както поискаха вчера. Te настояват за набелязване на спешни мерки, с които да бъде компенсиран бизнесът, тъй като настоящите, обявени преди седмица от правителството, не били достатъчни. Паралелно с това, индустрията иска среща и с премиера Кирил Петков.

Работодателите са недоволни от малкото средства и от въведения таван на помощта от 30% от пазарната цена, спрямо енергийната консумация на фирмите. Засега нямало реакция и от президента и от премиера, каза пред БНТ Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Инфлация, криза и цена на тока: Трябва да се вдигат заплатите

"До този момент няма. Дните до нова година ще търсим настойчиво такава среща. Планирали сме в първия работен ден на Новата година, в 10 часа сутринта, заседание на всички представителни работодателски организации в България, на което ще обсъдим и предприемем съответните действия", заяви председателят на АИКБ Васил Велев.

Той уточни, че искането е срещите да се проведат веднага, "за да стане ясно дали нашите колеги ще могат да започнат работа следващата година, след като сега са я преустановили и заради празниците, и заради високите цени".

По думите му моделът, анонсиран от министъра на енергетиката за компенсиране на високите цени, не отговаря на очакваните цени.

"Той е за цени от 250-300 лв. за мегават час. Въведеният таван на компенсацията от 30 % от цената на борсата ще доведе до това, че при едни цени, които очакваме и е вероятно да се случат на пазара през първото тримесечие от порядъка на 600-700 и нагоре лева за мегават час, резултативната цена би била около 500 лв. Тези цени е вероятно да се случат, тъй като вече има сделки на тези нива на сегментни нива на борсата - двустранни договори", обясни Велев.

Бизнесът иска КСНС и среща с Петков заради високите цени на тока

Председателят на АИКБ отбеляза, че въведеният модел е непригоден и ще доведе до това, че в БЕХ, в АЕЦ "Козлодуй", НЕК, но и в други дружества ще се акумулират милиарди левове свръхпечалба, която е иззета добавена стойност от труда на хората в хилядите предприятия от българската икономика. Връзката между цената на енергията и заплатите е пряка. Той дори допусна, че в много предприятия хората може да останат без заплати. Вървят и съкращения.

Велев каза, че два дни преди Коледа 11 европейски асоциации на енергоинтензивните индустрии отправиха призив към европейските лидери и националните правителства за бързи действия срещу непоносимо високите цени на енергията. Те казват, че редица предприятия са спрени или са съкратили дейността си поради високите цени. Говорим за производители на метан, стомана, стъкло, цимент, хартия, керамика, торове.

Картината в България е още по-драматична, предвид факта, че производителите у нас не разполагат с дългосрочни договори, които подобряват микса при колегите им в Европа, обобщи той.

Мика Зайкова: Инфлацията е по-голямата заплаха от пандемията

Председателят на АИКБ посочи още, че предложението им е разликата над мораторната цена до цената на борсата да бъде компенсирана в 3/4 - на 75 %. След това ще остане достатъчно печалба в енергетиката и ще запази конкурентните възможности на българската икономика, допълни той.

Ако не бъде прието предложението, освен намаляване на заплати, съкращаване на кадри, ще има и увеличаване на инфлацията, която ще достигне двуцифрено число, предупреди в заключение той.

Радина Лазарова
3509 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар

2021.12.29 | 09:15

1
Атакуват новото правителство ,трябва масово уволнение а при нужда момчетата от ПП дани повикат
Пхахаххахаа

2022.01.02 | 09:23

8
тоя па шматка атакували, ше ви атакуваме сичките не само тия Пълни Путк(и), ми и феновете им смешници, нищо не става от вас.
ти нормален ли си

2021.12.29 | 10:16

2
нещо ти е запецнало мозъчето,утре като ти дойдат новите сметки за ток и ти ще атакуваш

2021.12.29 | 15:26

6
Пък ние със шивашките цехове нямаме ток за плащане да ви е.а ма.мата,или аверите със стругарски,дърводелски и други услуги също,да живеят химкомбинатите дето тровят въздуха,ама право на евтината аец енергия нямаме щото видиш ли едно време от франция/държавата със най-много аец в европа/ ни казаха,че нямаме специалисти и ни дръпнаха шалтера на сума ти блокове за това пък се нароиха сума ти зелени енергии дето сме длъжни да ги изкупуваме скъпо и прескъпо!
Ром пом пом

2022.01.02 | 09:21

7
Еми тва е байка, тука специалисти нема, само ганьовци професори, докато има само ганьовци професори, сите развити страни ше ни дърпат шалтера не само Франция хаха.
Гневен

2021.12.29 | 11:58

5
Тя е двуцифрено число. Цяло 2020 и 2021 до сега и ФЕД и ЕЦБ принтират яко пари и сега целият свят ще им плаща сметката. Глупаци сте ако мислите, че някой български политик ще имам някакво отношение към тези процеси и ще може да ги спре

2021.12.29 | 10:54

4
Инфлацията ще достигне двуцифрено число, ако държавата слуша истерка Велев, който квичи за утрояване, учетворяване и удесеторяване на държавния гювеч за "бизнеса".

2021.12.29 | 10:21

3
Аман от глупости! Трябва да се бори причината - псевдо зелената политика. Всякакви други "мерки" като помощи ще прехвърлят тежестта от фирмите на данъкоплатците. Това няма да реши проблемът.

Добави коментар

Водещи новини