Николай Василев: Оптимизацията на публичния сектор - бързо и решително

  • 21 декември 2021 13:16

  • 1318
  • 2
Николай Василев: Оптимизацията на публичния сектор - бързо и решително
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

"Коалицията е на всяка цена, партиите се опариха от изборите. Правителството трябва да бъде подкрепяно за правилните неща. Едното от тях е, че международният имидж на България може да бъде подобрен бързо и значително. Другото е, ако има кампания за ваксинация, за да можем да преборим по-бързо пандемията". Това каза пред БНР Николай ВасилевНиколай ВасилевНиколай Василев Василев е български политик от Националното движение „Симеон, вицепремиер 2001 - 2005 година, бил е министър на икономиката, на транспорта и съобщенията, на държавната администрация и административната реформа. 

По думите му правителството трябва да получи подкрепа и ако реално започне да реализира намеренията си за оптимизация на публичния сектор:  

"Това трябва да стане бързо и решително. Защото от приказките, накрая можем да свършим с нула... Ако има правилна воля, нещата могат да се случат и политически неутрално". 

В предаването "12+3" Василев сподели някои свои опасения: 

"Коалиционното споразумение е изцяло в лява посока. Всички се приравниха към идеологията и вижданията на най-левия от тях. Всички идеи за реформи бяха изоставени... В икономическата сфера липсват неща като приватизация, концесия, публично-частно партньорство, капиталови пазари. Ако погледнем бюджетни показатели като процент преразпределение, бюджетни разходи към БВП, това вероятно ще бъде най-високият показател за българския преход. Бюджетният дефицит ще бъде най-високият след Виденов". 

Според него думата "реформи" липсва цялостно и за момента преобладава думата "популизъм":  "Затова засега това не е заслужило да бъде наречено реформаторско правителство". 

Николай Василев: Може да останем без ток и парно заради мораториума

Николай ВасилевНиколай ВасилевНиколай Василев Василев е български политик от Националното движение „Симеон посочи, че мораториумът върху цените на тока, парното и водата е "сразил всички, които вярват в пазарната икономика, в законността и в европейското развитие на страната". 

"Притеснен съм, че инстинктите и интуицията на сегашната управляваща коалиция са популистки по дефиниция". 

И подчерта, че 5-6% инфлация е по-ниска от средното за последните 30 години. 

"Не е приятно, но не трябва да драматизираме. Не бих нарекъл това криза, а ситуация, на която трябва да се отговаря с пазарни средства - доходите растат всяка година, пенсиите пораснаха, минималната работна заплата ще расте още. Правилните начини са да се подкрепят социално слабите слоеве, останалото да почива върху законите на пазарната икономика". 

Теодора Александрова
1318 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2021.12.21 | 13:40

2
Чиба, боклук.
гоу бек

2021.12.21 | 13:25

1
ту москоу

Добави коментар

Водещи новини