Борислав Сандов: Възможно е да нямаме достъп до ресурсите по фонда за справедлив преход

  • 16 декември 2021 10:15

  • 871
  • 1
Борислав Сандов: Възможно е да нямаме достъп до ресурсите по фонда за справедлив преход
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

„Опасявам се, че е възможно да нямаме достъп до ресурсите например по фонда за справедлив преход, ако не сме заложили по-кратки периоди за излизане от въглищата. Но това трябва да бъде потвърдено на най-високо ниво.“ Това каза пред БНР вицепремиерът и министър на околната среда и водите Борислав СандовБорислав СандовЗавършил е Софийския университет „Св. Климент Охридски“, специалност “География”, и е

„Разбира се, никой не трябва да остава извън борда, никой не трябва да бъде ощетен от този процес – в лицето на работниците, които в момента са ангажирани.“ Сега заради високите цени на газа въглищата са икономически атрактивни, но при връщане на цената надолу, отново ще станат скъпи, коментира Сандов в предаването „Преди всички“.

„Защото там големият утежняващ фактор е пазарът на емисии.“

Той декларира готовност за разработване на допълнителни планове - не само спрямо 2036 г., а и към 2030 г., както и план какво би се случило „ако икономически те рухнат до 2026 г., каквито предвиждания по думите му има.

Трябва да вдигнем нивото на рециклиране и предотвратяване на отпадъците, заяви още екоминистърът.  Сандов предлага законодателни промени, с които областните управители се освобождават от отговорността за почистване на реките.

Борислав Сандов: Държавата трябва да си върне плажовете и да опази дюните

„Тъй като те нямат бюджет, нямат ресурс, нямат такъв тип служители, които могат да правят това нещо и се затрудняват. Това е една от причините да се затлачват реките.“

Екоминистърът предлага с това да се занимават държавните горски предприятия, които според коалиционното споразумение ще се превърнат в първостепенен разпоредител с бюджетни средства.

„Случва се дори областните управители да се договарят с частни компании, които заради изземането на материал от речните корита, те продават, за да могат да обезпечат с тези средства самото почистване на коритата на реките. Или пък им се позволява да секат в речните корита, което невинаги е добре, понякога задълбочава проблема, защото има дървета, които укрепват брега“, поясни Борислав СандовБорислав СандовЗавършил е Софийския университет „Св. Климент Охридски“, специалност “География”, и е.

Държавата не е заложила достатъчно силно на превенцията, планирането и контрола, смята той.

„И обикновено ходим след събитията.“

Една от наказателните процедури, които ЕК може да ни наложи след Нова година, е свързана с наводненията, обясни министърът на околната среда и водите. Причината: плановете за управление на риска от наводнения, морската стратегия и планът за управление на речните басейни изтичат в края на 2021 г., но в закона не е записано, че продължават да действат до актуализирането им или приемането на нови. За целта Сандов внася законодателен текст в тази посока.

Последвайте канала на

Теодора Александрова
871 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Златко

2021.12.20 | 12:38

1
Най-добре ще бъде, ако компрометирани хора като Борислав Сандов и Тома Белев нямат достъп до всякакви ресурси, тъй като те обичат зелените пари!

Добави коментар

Водещи новини