МФ: До края на годината няма да поемаме нов държавен дълг

  • 03 декември 2021 14:49

  • 971
  • 1
МФ: До края на годината няма да поемаме нов държавен дълг
© Novini.bg

В съответствие с принципите за прозрачно управление, Министерството на финансите уточнява, че през периода януари-ноември 2021 г. бяха проведени 11 аукциона за продажба на държавни ценни книжа (ДЦК), чрез които беше обезпечено брутно вътрешно дългово финансиране в общ размер от 3,8 млрд. лв., което представлява изпълнение от 84,4 % от съществуващия в Закона за държавния бюджет на Република България за 2021 г. лимит от 4,5 млрд. лв. Това съобщиха от пресцентъра на финансовото ведомство.

През годината не са емитирани облигации на международните капиталови пазари. През декември не се очаква поемане на нов държавен дълг.

Асен Василев с коментар за тегленето на новия държавен дълг

В проекта на бюджет за 2022 г. също е планирано емитиране на държавни ценни книжа. Заложеният лимит е около 10 млрд. лв., като те ще бъдат похарчени за рефинансиране на стар дълг, финансиране на планирания бюджетен дефицит през 2022 г., който е свързан с осъществяването на политики в социалната сфера, възстановяването и развитието на бизнеса. Останалата част ще се използва за набавянето на ресурс за обезпечаване на директните плащания по Общата селскостопанска политика (ОСП) на Република България.

В изпълнение на изискванията на Закона за публичните финанси, Министерството на финансите ще спази сроковете, които са предвидени за обсъждане на проекта за бюджет 2022 г. и ще го представи на 47-то Народно събрание. Законът е предвидил срокове и механизми за обсъждане и внасяне на поправки, които да дадат възможност за осъществяване на политиките на новото редовно правителство.

Владимир Василев
971 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2021.12.03 | 15:03

1
Сега ми идва на акъла да кажа, че си личи, че обедняваме, когато и най-голямата банкнота от 100 лв. заприлича на мръсна хартия, явно често се използват! Поне на снимката са снимали някакви мръсни столевки! Скоро ще пускат 200 лв.

Добави коментар

Водещи новини