Ето с колко процента трябва да расте минималната заплата на година, за да няма "работещи бедни"

  • 05 ноември 2021 19:19

  • 2034
  • 3
Ето с колко процента трябва да расте минималната заплата на година, за да няма "работещи бедни"
© Novini.bg

Във връзка с продължаващите и през днешния ден неверни твърдения и внушения от страна на работодателските организации по отношение на предложенията за вдигане на минималната работна заплата (МРЗ), от КНСБ излязоха с позиция, разпространена от пресцентъра на синдиката.

Според КНСБ аргументът, който от години бизнесът се опитва да наложи в общественото съзнание, че вдигането на минималната работна заплата води до увеличаване на безработните с ниска квалификация, не просто е неверен, но е и оборен многократно с изчисления и емпирични данни. Не само, че няма намаление на нискоквалифицираната заетост при умерен ръст на МРЗ, но ефектът е точно обратният - забелязва се увеличение. Това показват данните в България от последните години при темповете, с които се увеличава МРЗ.

Скандал заради доходите между работодатели и синдикати

Налице е емпирична зависимост между увеличението на минималната работна заплата и ръста на икономиката. Според Есенната макроикономическа прогноза на МФ от октомври 2021 г., за последните шест години основен двигател на растежа на българската икономика е било вътрешното потребление, което доказва, че ръстът на доходите дава директен ефект върху генерирането на по-висок реален икономически растеж.

Неверни са и твърденията, че ръстът на минималната заплата ще попречи на членството на България в Еврозоната. Примерите на други присъединили се преди нас страни - като Латвия, например, показва, че преди влизането в Еврозоната минималната работна заплата в страната годишно се е увеличавала с 25%.

Пламен Димитров: Инфлацията ще мине 6-7%, трябват спешни мерки

Аргументите за увеличение на МРЗ са много. Към септември на годишна база НСИ отчете 14% ръст на средната работна заплата. В същото време минималната работна заплата е увеличена едва с 6,6 на сто. Такава заплата в момента получават 500 хил. трудещи се българи. КНСБ предлага през следващите 4 г. тя да расте изпреварващо, за да успее страната ни да премахне феномена "работещи бедни". Ако годишно МРЗ расте със 17-18 процента, както предлага КНСБ, през 2025 г. тя ще достигне размера на заплатата за издръжка. Това означава, че ако двама работещи възрастни в едно тричленно домакинство, каквото е вече за съжаление българското семейство, получават МРЗ, то трябва тя да е 1200 лв. и тази сума да покрива това, което е необходимо за издръжката му. Едва тогава можем да кажем, че няма да има работещи бедни.

КНСБ продължава да стои твърдо зад своите справедливи искания за ръст на доходите и за достойно възнаграждение на работещите българи, се посочва още в позицията.

Последвайте канала на

Владимир Василев
2034 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
ИСТИНАТА

2021.11.05 | 19:44

1
Положението със ЗАПЛАТИТЕ ще се ОПРАВИ, когато ДЕПУТАТСКИТЕ ЗАПЛАТИ се обвържат с МИНИМАЛНАТА ЗАПЛАТА, а НЕ със СРЕДНАТА!!!
М.златанов

2021.11.07 | 14:20

3

2021.11.05 | 22:58

2
ТОГАВА ЩЕ ИМА ЗАТВОРЕН МАЛЪК И СРЕДЕН БИЗНЕС И БНООООГО БЕЗРАБОТНИ И УЖ БОГАТИ РАБОТЕЩИ

Добави коментар

Водещи новини