"Автомагистрали": Вече сме предоставяли документи на ДАНС, следствието и прокуратурата

  • 28 октомври 2021 21:01

  • 908
  • 2
"Автомагистрали": Вече сме предоставяли документи на ДАНС, следствието и прокуратурата
© bulphoto (архив)

Икономическа полиция и НАП влязоха в централата на държавното дружество "Автомагистрали". Изземва се цялата документация за строежа на магистрала "Хемус".

Проверяват се двата основни "инхаус" договора за строителството на магистрала "Хемус", както и последвалите договори, които "Автомагистрали" са сключили за доставки, услуги и специфични дейности с частни фирми за строящите се в момента лотове, както и за 4, 5, 6, които са в начален етап на строеж и дори 7, 8 и 9-и, по които все още не се работи.

МВР и НАП нахлуха в „Автомагистрали“ ЕАД

На място в офиса на дружеството разследващите разпитват част от служителите, които са съгласували договорите, преди тяхното подписване. Според информация на "По света и у нас" други са призовани на разпит в дирекцията на полицията днес и утре. Сред тях има и бивши шефове на дружеството.

Разследващите са влезли в офиса на "Автомагистрали" малко след 14 часа.

"Завариха ни неподготвени, ние точно се бяхме върнали от АПИ", заяви пред БНТ Десислава Христова, изпълнителен директор на "Автомагистрали" ЕАД.

От дружеството коментираха още, че разследването е започнало отдавна и вече са предоставяли документи на ДАНС, Националното следствие и прокуратурата.

Вчера от Националната полиция извършиха и заснемане с дрон на строящия се участък от аутобана край Ловеч.

Според новото ръководство на "Автомагистрали" проблемът е, че чрез договори за наем на техника реално се възлага подизпълнение, но отговорността остава на държавното дружество.

"Не става въпрос за завишени цени, а за това че де факто наемодателят се явява изпълнител, а гаранцията е наша отговорност", заяви Десислава Христова.

Според Христова заради авансовите плащания има риск при спиране на работата по обекта загубите да са за сметка на държавата.

От МВР съобщиха, че подробности по разследването ще бъдат дадени утре от двамата служебни министри - Бойко Рашков и Виолета Комитова, както и от шефа на НАП Румен Спецов. В прокуратурата пък има досъдебно производство по доклад на Сметната палата от одит в "Автомагистрали". По това разследване работят следователи от Националното следствие.

Мая Йорданова
908 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2021.10.30 | 17:15

2
Рашков ако не върнеш сумите които са взели това ще е поредният безполезен материал.
Анонимен

2021.10.28 | 22:50

1
Наем на техника е нормална процедура по целия свят! Но не и за Радев и Глутницата му!

Добави коментар

Водещи новини