Шефът на Булгаргаз: Високите цени на тока у нас не могат да бъдат свързани с цените на газа в България

  • 17 октомври 2021 16:36

  • 1835
  • 1
Шефът на Булгаргаз: Високите цени на тока у нас не могат да бъдат свързани с цените на газа в България
© Novini.bg

"Високите цени на тока в България не могат да бъдат свързани с цените на газа в България, защото едва от 6 до 8% от електроенергията се произвежда от природен газ". Това заяви пред БНР изпълнителният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов.

Павлов посочи, че 131 млн. лева са просрочените задължения на "Топлофикация София" към "Булгаргаз". "Те са най-големият потребител на природен газ и ако не си плащат, биха създали огромен проблем не само на "Булгаргаз", но и на БЕХ", каза той.

"Има огромен недостиг на природен газ в Европа. Тя е връхлетяна от безпрецедентна енергийна криза. Това е извънредно положение, което засяга всички страни в Европа. Всичко това доведе до едни много високи цени на газа, а те се отразиха на високите цени на тока. България е част от ЕС и от общия пазар", допълни Павлов.

Цената на газа в Европа стигна почти $1200 за 1000 кубични метра

Според него изходът от кризата е повече газ да бъде предлаган от основните доставчици за Европа.

По думите му "Булгаргаз" продава на значително по-ниска цена от европейските пазари. "Разлика от 30-35% е значителна и това дава глътка въздух на индустриалните потребители", добави Павлов.

Николай Павлов подчерта, че доставчиците на "Булгаргаз" от Русия и Азербайджан си изпълняват договорите. Той подчерта, че не е бил свидетел на вземане на решения "на тъмно" в енергетиката. "Надявам се в края на ноември да има спад на цените на природния газ", каза той.

За следващия месец държавното дружество иска поскъпване на синьото гориво с нови близо 32%, като дали то ще скочи, ще стане ясно на 1 ноември. Според Павлов последните данни дават основание за оптимизъм.

„Булгаргаз“ иска ново поскъпване на природния газ от ноември

Валери Зайцев
1835 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2021.10.17 | 16:49

1
Боко тиквата и Томислав Дончев, подписаха договор за новите цени на газа, да го купуваме на пазарни от международните пазари, вместо на твърди фиксирани цени, те ви са.

Добави коментар

Водещи новини