Работодатели: Компенсацията за по-скъпия ток е недостатъчна

  • 16 октомври 2021 21:54

  • 918
  • 2
Работодатели: Компенсацията за по-скъпия ток е недостатъчна
© Булфото (архив)

Компенсацията от 50 лв. за мегаватчас, с която държавата планира да подпомогне бизнеса заради растящата цена на тока на свободния пазар, е крайно недостатъчна. Това коментира в предаването по БНТ "Говори сега" председателят на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев (на снимката).

От работодателската организация настояват за по-високи компенсации. Според тях парите може да дойдат от свръхпечалбите от по-високата цена на електроенергията, натрупани в енергийните държавни дружества и бюджета. По изчисления на работодателите в някои държавни дружества и фондове, а също и в бюджета има натрупани около 2 млрд. лева свръхпечалба от високата цена на тока.

Затова във вторник работодателите организират протест, подкрепен и от синдикатите, с искане за допълнителни мерки срещу поскъпването на електроенергията и още компенсации за купувачите на ток на свободния пазар.

Подготвят общонационален протест в София на 19 октомври заради високата цена на тока

В студиото на "Говори сега" президентът на КТ "Подкрепа" Димитър МаноловДимитър МаноловРоден на 23 август 1958 г. в гр.София. Завършва средното си образование в 35-та гимназия с преподаване потвърди, че синдикатът се присъединява към протеста на работодателите. Според него пари за компенсации може да се вземат не само от печалбите на държавните дружества, но и от частните фирми, които участват в търговията и също получават свръхпечалба от по-скъпия ток.

Президентът на КТ "Подкрепа" коментира и проблема с планираното затваряне на въглищните централи у нас. Според него в Плана за възстановяване и устойчивост, който България представи на Европейската комисия, не е ясно разписано какви мощности ще се построят, за да компенсират спирането на производството на електроенергия от въглищните ТЕЦ-ове.

 

Валери Зайцев
918 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Плащай и си трай

2021.10.17 | 00:48

2
Каот начало тези които спряха Южен поток да изгният в килия.
Кфкфйкд

2021.10.16 | 23:49

1
Не ви изнася цената на тока? Не ви изнася да плащате високи заплати? Местете си бизнеса в друга държава бе кавали!

Добави коментар

Водещи новини