НОИ ще плаща компенсациите за неплатен отпуск

  • 06 октомври 2021 13:25

  • 2209
  • 1
НОИ ще плаща компенсациите за неплатен отпуск
© NOVINI.BG

От август до края на декември се удължава действието на мярката 60/40. Така се очаква всеки месец да се запазва заетостта на поне 66 хиляди работещи. За целта са осигурени 250 милиона лева от актуализацията на бюджета.

Достъпът на предприятията не се променя. Тези със спад на оборота с 30 и повече процента ще получават 50 на сто компенсация за заплати и осигуровки. Най-тежко пострадалите от пандемията със спад в продажбите 40 и повече процента ще получават 60 на сто, като правоимащи ще са и хората, назначени от януари до юни тази година на работа.

По „Запази ме плюс“ средствата са 100 милиона лева. Те са компенсация за работещи и самоосигуряващи се от секторите с временно преустановена дейност по силата на заповеди на здравния министър или РЗИ, съобщи БНР.

Мярката 60 на 40 продължава до края на годината

За времето на неплатения отпуск компенсацията е 75% от месечния осигурителен доход, но този път средствата ще плаща НОИ, а не Агенцията по заетостта.

Служебните министри ще променят постановлението, с което се определя размерът на проценти от оборота, които се предоставят на извършващите туроператорска дейност.
 
Ще се промени и постановлението, с което държавните фирми отчисляват към държавната хазна част от печалбата си.
 

Калина Христова
2209 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2021.10.06 | 15:45

1
Плюехме Борисов че мерките не работят ама сме тъпи и не можем да измислим други.

Добави коментар

Водещи новини