Цените на суровините ще продължават да се повишават, ако преходът към зелена енергия се съкрати

  • 05 октомври 2021 13:40

  • 624
  • 0
Цените на суровините ще продължават да се повишават, ако преходът към зелена енергия се съкрати
© Pixabay

Преходът към зелена енергия ще продължи по-дълго от очакваното, но цените на суровините ще се повишат още повече, ако този срок бъде съкратен насила, заяви във вторник главният инвестиционен директор на глобалната инвестиционна фирма Conning Asia Pacific, цитиран от БНР.

Следващият принос за нарастване на цените на суровините ще бъде предизвикан от ограниченията в предлагането, липсата на инвестиции и по-високите регулаторни разходи, посочи шефът на CIO Дезмънд Цян пред Reuters Global Markets Forum. Ще отнеме време за оправяне на прекъсванията във веригите на доставки, но "пазарът може да не го приеме, тъй като няма търпение“, каза Цян.

В Гърция ще компенсират домакинствата заради високите цени на тока

Компанията Conning управлява активи в размер на 124,6 милиарда долара в световен мащаб, от които около 2 милиарда долара са под управление на нейното азиатско-тихоокеанско подразделение Conning Asia Pacific.

Дезмънд Цян, който залага на поскъпване на суровия петрол Брент до 90 долара за барел, очаква "ОПЕК +" (Организацията на страните износителки на петрол, съвместно с Русия и техните съюзници) да запази споразумението от юли за постепенно увеличаване на петролните добиви с по 400 000 барела на ден всеки един месец най-малко до април 2022 г. По този начин форматът "ОПЕК +" постепенно ще отмени съществуващите към момента договорености за съкращаване на съвместното производство на петрол с 5,8 млн. барела на ден.

Според шефът на Conning Asia Pacific цените на петрола са положително изненадани от промяната при търсенето на природен газ. В същото време Цян очаква световните пазари на акции да отбележат спад до края на 2021 г. с по-малко от 5% спрямо сегашните нива.

Теодора Александрова
624 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини