Ресторантьорите алармираха, че все още няма мярка, която да осигури оцеляването на бизнеса им

  • 28 септември 2021 18:42

  • 959
  • 4
Ресторантьорите алармираха, че все още няма мярка, която да осигури оцеляването на бизнеса им
© Булфото (архив)

Представителите на ресторантьорския, хотелиерския и туристическия бранш се срещнаха със служебните министри на икономиката и туризма Даниела Везиева и Стела Балтова и заявиха, че са входирали целите и исканията си многократно, но без особен резултат. Според тях мярката 60/40 не е приложима в новия си вариант, парите за компенсация са твърде малко, а безпрецедентно високите цени на тока допълнително утежняват ситуацията в икономиката.

Мина месец от последната ограничителна заповед, а няма мярка, която да осигури оцеляването на бизнеса, заявяват от бранша. Новият икономически министър Даниела Везиева засега се въздържа от коментар. Представителите на туристическия сектор настояват колкото се може по-бързо да бъде изяснена схемата, по която засегнатите бизнеси ще бъдат обезщетени. Преразглеждане на част от здравните мерки и спешни компенсации са част от другите им искания.

Натрупва се проблем след проблем. Виждаме, че правителството в този си мандат трудно може да реагира навреме, сподели пред БНТ Атанас Димитров от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

Той посочи като пример, че тимбилдинги не могат да се организират, а футболни мачове с по 30 000 души на стадиона може.

От туристическия бранш предлагат да отпадат ограниченията за бизнеса, но да се стимулира ваксинацията

,,Трябва да се обърне някакво внимание на мерките за компенсиране'', допълни Димитров.

С министрите нямаме разминаване по един въпрос и той е, че бизнесът трябва да работи. Средствата, които ги има, са крайно недостатъчни. Те ще стигнат единствено, ако бизнесът работи, спазвайки някакви мерки, заяви Евгени Зумпалов от Сдружение на заведенията в България.

Според Ричард Алибегов от Българската асоциация на заведенията Министерството на здравеопазването издава заповеди, които не съгласува с Министерството на финансите и икономиката.

,,Какво ще стане с тези хора, работещи в бизнеса, какво ще стане със самия бизнес?'', пита той.

Алибегов: Кацаров е антиваксър и създава разделителни линии в обществото

Служебен министър на туризма Стела Балтова коментира, че трябва да бъдат създадени такива условия, в които секторът да може да работи свободно

Единствената задача и необходимост на държавата е да имаме работещ туристически сектор, подчерта тя.

Представителите на туристическия бранш смятат, че правителството трябва да се пребори с COVID кризата с масова ваксинация, а не с още ограничителни мерки. Изчаква се другия вторник, когато е срокът за премиер Стефан Янев да разгледа исканията им. Тогава от бранша ще решат дали да протестират.

Владимир Василев
959 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
tom

2021.09.28 | 20:20

4
tozi turski manaf zashto ne protestirashe s u ciganskiat premier kato te zatvori za godina a stackuvah sega
баба гицка

2021.09.28 | 19:56

3
няма и да има -на зелемия чорап не му пука за вас
не

2021.09.28 | 19:14

2
не мога да разбера тия какво реват - всички кафета и кръчми работят. надули са цените двойно. какво реват???? или може би е реването им е гербажийска поръчка????

2021.09.28 | 19:08

1
Еми да фалират - никой не им е длъжен.

Добави коментар

Водещи новини