Мирослав Севлиевски: В сектор „Енергетика“ липсва експертност

  • 26 септември 2021 18:45

  • 1016
  • 3
Мирослав Севлиевски: В сектор „Енергетика“ липсва експертност
© bulphoto (архив)

Очаква се трудна зима, за българските битови потребители е гарантирана енергия до Нова година на определена цена. Най-вероятно КЕВР ще трябва да се събере през декември и да вземе решение за индексация на цените, заяви в предаването „120 минути“ по БТВ Мирослав Севлиевски, министър на енергетиката в кабинета „Сакскобурготски“.

По думите му бизнесът ще търси начин да бъде компенсиран, а в АЕЦ „Козлодуй“ ще има свръх печалба. Според Севлиевски спасението ще дойде от Европейската комисия, ако вземе решение по някакъв начин да промени структурата на търговия с въглеродните емисии.

Пеканов: Липсващата с години визия в сектор „Енергетика“ спъва сега Плана за възстановяване

„Не само българското енергийно управление е сложно, европейското също е сложно, но голямата разлика е, че тука всички неизвестни са ясни“, каза още Мирослав Севлиевски.

Според него енергетиката не присъства в българския политическия живот в последните 6-8 месеца, а в сектор „Енергетика“ липсва експертност.

Според него китайците са виновни за поскъпването, понеже очакват инфлация в последните месеци и купуват всичко, което могат да купят по цял свят – петрол, газ и т.н.

„Последните няколко дни, след като бизнесът вдигна шум и обърна внимание на темата, политическите сили се размърдаха малко, но те можеше да се размърдат и последните шест месеца. В енергетиката последните месеци сме като дядо Йоцо, който е сляп, но гледа и се радва на железницата в Искърското дефиле. Сляпо гледаме на зелената сделка и на всички документи, които България е подписала“, отбеляза Мирослав Севлиевски.

„Ако министърът имаше политически опит и беше политическо лице, вероятно той щеше да повдигне темата много по-рано. Хората, които последните 10 години работят в енергетиката, загубиха политически експертен потенциал“, каза още бившият министър на енергетиката.

Мая Йорданова
1016 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Хуи

2021.09.27 | 16:02

3
Ти ли го каза, крадец мършав
Така ще е!

2021.09.27 | 05:52

2
С Мунчо начело!
Хф

2021.09.26 | 19:40

1
Ако играеш карти с такива "експерти" като Доктора няма начин да не оправиш енергетиката.

Добави коментар

Водещи новини