КНСБ настоява държавата да отпусне средства за подкрепа на обществения транспорт

  • 16 септември 2021 15:29

  • 275
  • 0
КНСБ настоява държавата да отпусне средства за подкрепа на обществения транспорт
© Булфото

Президентът на КНСБ Пламен Димитров обяви, че членовете на синдикалната организация са готови да излязат на протест, ако се наложи, заради недостатъчното финансиране от страна на държавата на обществения транспорт у нас, чиито сектор пострада най-много от пандемията. Той поиска гаранции, че в държавния бюджет за 2022 година ще има достатъчно средства за развитие на железопътната инфраструктура и на обществения транспорт.

Пандемията нанесе големи щети върху работата на градския транспорт в София, заяви кметът на столицата Йорданка Фандъкова.

"Чувствително намаляване на пътниците по време на пандемията, а и все още и в същото време желанието ни да не намаляваме превозните средства, т.е. да не увеличаваме интервалите за движение, за да може хората, които ползват градски транспорт, да го използват и да има повече разстояние в превозните средства тогава, когато е възможно. Тези две цели, които си противоречат взаимно, водят до чувствително намаляване на приходите, до трупане на огромни загуби в сферата на градския транспорт. Затова ние настояхме и се обърнахме и към държавата при актуализацията на бюджета да бъдат заложени средства, с които да бъдат подпомогнати общините, за да компенсират тези огромни загуби, които не са по вина на общините или управлението“.

Поскъпването на храните е причина за рекордната инфлация от началото на пандемията

Фандъкова съобщи, че е предвидено средства в размер на 40 милиона да бъдат дадени на общините за компенсиране на загубите, но 70 милиона лева са само загубите на Столичния градски транспорт. Президент на КНСБ Пламен Димитров поиска да има достатъчно средства за развитите на обществения транспорт в бюджета на страната за следващата година.

"Защо електротранспортът не получи никаква подкрепа - може би, защото там няма никакви частни фирми. Умишлено съм по-язвителен, за да може някой да чуе това, което говорим“

Теодора Александрова
275 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини