Милен Велчев с предупреждение за високия държавен дълг

  • 14 септември 2021 08:21

  • 1359
  • 2
Милен Велчев с предупреждение за високия държавен дълг
© Bulphoto, архив

Много десни икономисти са на съвсем аргументираното мнение, че когато икономиката расте с такива темпове, не е уместно да се генерира голям бюджетен дефицит. В период на растеж държавата трябва да намали дефицита и да спести част от извънредните приходи, за да може да се използват в период на криза. Това заяви бившият финансов министър Милен Велчев в предаването "Денят ON AIR".

Той не вижда сериозен мотив за новите разходи, освен задаващите се избори 2 в 1.

"Всеки разумен макроикономист си дава сметка какво ще стане, ако догодина поради Ковид-19 или друга причина отново влезем в криза. Тогава неизбежно дефицитът ще се увеличи повече и се спускаме по пропастта на високата инфлация и непосилния държавен дълг", предупреди специалистът. 

Икономист: България започва да се отдалечава от Еврозоната

Велчев очаква забавяне на перспективите за влизане в Еврозоната.

По думите му растящата инфлацията заплашва да изтика България в нарушение на маастрихтските критерии.

"Но няма това камъче да обърне колата. Колата може да бъде обърната от по-дългосрочни решения, които ще доведат или до прекомерни дефицити за години напред, или от необходимост за вдигане на данъците. Това ще спре притока на чуждестранни инвестиции и ще изгони в чужбина тези, които искат да работят и да получават добри доходи", обясни още Велчев.

Бившият министър коментира и очакването за политическия проект на негови колеги в служебния кабинет - Кирил Петков и Асен Василев. 

"Ако проект на Кирил Петков и Асен Василев се материализира, възниква въпросът откъде ще се търси подкрепа. Няколко партии ще станат донори на електорат, а сигналите, които тези бъдещи политици изпращат със своите политически действия, са по-скоро леви", посочи Милен ВелчевМилен Велчев Милен Велчев е роден в София. Завършва международни отношения във ВИИ „Карл Маркс“ през 1988.

"Ако успеят да участват в предстоящите парламентарни избори, може това да доведе до разбиване на този блокаж в парламента. Може би те биха станали някакъв център, около който може да се кристализира една бъдеща коалиция", смята той.

По тази тема вижте и това видео: 

Борислава Бибиновска
1359 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
до модератора

2021.09.14 | 09:35

2
Господ трябва да накаже еничарите който премахват коментарите.

2021.09.14 | 09:02

1
Не ни трябва Еврозона,не ни интересува Манхатъм! Българите искат да живеят независимо!

Добави коментар

Водещи новини