Започна изплащането на вторите пенсии на родените след 1 януари 1960 година

  • 04 септември 2021 14:57

  • 23848
  • 5
 Започна изплащането на вторите пенсии на родените след 1 януари 1960 година
© Novini.bg

Пенсионните дружества започнаха от първи септември изплащането на вторите пенсии за навършилите обща възраст за осигурени лица, родени след първи януари 1960 година.

Право да получават средства от партидите си осигурените имат, когато навършат общата пенсионна възраст. Даниела Петкова от Управителния съвет на Асоциацията на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване поясни пред БНР: Единствено след като човек е навършил възрастта. Не отчитаме и не влияе върху правото на пенсиониране трудовият стаж така, както е в първият стълб.

Втората пенсия не се плаща автоматично, става след сключване на договор за избор на пенсионния продукт. Пожизнената пенсия е в няколко варианта, от които осигуреният избира. При недостатъчно средства изплащането се разсрочва, а при до 900 лева парите се плащат еднократно. Петкова уточни, ежегодно вторите пенсии се актуализират.

Частните пенсионни фондове започват изплащането на "втората пенсия"

"Актуализацията на пенсиите най-малко веднъж годишно е законов регламент", допълни тя.

Формулата включва постигнатата доходност от средствата на хората, от която се изважда определената техническа лихва.

"Минимум 50 процента от тази разлика, би могла да бъде и сто, задължително се използва за актуализиране на пенсията", посочи още Петкова.

Освен, че пенсията се актуализира, тя може да бъде и преизчислявана, ако пенсионерът продължи да работи и да трупа пари във фонда.

"Всеки човек сам преценява, лично, дали да добави тези новонатрупани пари, след като се е пенсионирал, към фонда за изплащане на пенсии. В такъв случай пенсията се преизчислява", каза Даниела Петкова.

Бюджетната комисия определи 370 лева да бъде минималната пенсия

Валери Зайцев
23848 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2021.09.04 | 21:10

5
кразци
ХХХ

2021.09.04 | 20:12

4
ИРАНЕЦЪТ ТРЯБВА ДА ГОВОРИ НА МАЙЧИНИЯТ СИ ИРАНСКИ ЕЗИК ДА ВЯРВА ВЪВ ТАНГРА И ДА ЖИВЕЕ В ПРАРОДИНАТА СИ ИРАН АКО Е ИСТИНСКИ ПАТРИОТ И РОДОЛЮБЕЦ А НЕ ДА ПОЗВОЛЯВА НА НЯКАКВИ ГРЪЦКИ БРАТЯ ДА ГО УЧАТ НА ЕЗИК И ИМЕТО БЪЛГАРИ Е ВЗЕТО ОТ ДРЕВНИЯТ ГРАД БОЛГАР ВЪВ ВОЛЖКА БЪЛГАРИЯ ТО Е ИЗМИСЛЕНО
ХХХ -КОИТО ИСКА ДА ГЛЕДА ТОВА

2021.09.04 | 20:07

3
ВЪВ youtube- Славяни няма, произход на българи, руснаци и поляци, Божидар Димитров
ХХХ -КОИТО ИСКА ДА ГЛЕДА ТОВА

2021.09.04 | 20:02

2
ВЪВ youtube- Българите нямат нищо общо с траките - Божидар Димитров
РУСКО РОБСТВО

2021.09.04 | 17:39

1
ДВЕ В ЕДНО ЗНАЧИ,ДВЕ БЕКАПЕТА В ЕДНА ЧЕРВЕНА СВИНЯ ПРАСЕДЕНТ. СВИНЕТЕ НА ГЕРГОВ СЛЕД ПРЕВРАТА НА МУТРАФОНОВА ЩЕ НИ ДАВЯТ В КЕНЕФА НА ИДИОТА ПУТЬО.

Добави коментар

Водещи новини