Красимир Дачев: Тези цени на тока започват да клатят основите на българската икономика

  • 15 август 2021 10:00

  • 2882
  • 14
Красимир Дачев: Тези цени на тока започват да клатят основите на българската икономика
© Кадър Nova

Темата, че българският ток е най-скъпият в Европа я повдигаме вече 10 години. Тя очевидно не е в състояние да бъде решена от политици с малък капацитет в Народното събрание. Трябва да има голям обем политическа критична маса, за да може да бъде решен този проблем”. Това заяви в ефира на NOVA икономистът и заместник-председател на БТПП Красимир Дачев пред Nova.

Той добави, че от 30-40 години много партии и групи са поставили на масата собствените си интереси в българската енергетика.

„Има интереси, които са извън политическите и извън тези на обикновените хора. В целия свят бедните държави плащат най-скъпо и ние не сме изключение. Нещата се докарват до абсурда. Започват да се клатят основите на българската икономика – най-големите предприятия, които са енергоемки и са най-големите консуматори на електричество. Ако това се случи положението ще стане неудържимо”, заяви Дачев.

Изгубена е пътната карта за газопреносната мрежа. Живков обясни за високата цена на тока

Според него, ако такива предприятия спрат работа, сегашната криза в страната ще ни се види, като детска игра.

За тези фирми работят хиляди хора и няма да има кой да им плаща. Това е базата, която генерира парите в държавата. Ако тези фирми освободят работещите, те ще отидат на издръжка при държавата. Бизнесът пък ще спре парите си към държавата, с които тя плаща на останалите без работа”, обясни Дачев.

„Проблемите в енергетиката ни са генетични. Ние се борихме с години тя да се освободи и да стане по-пазарна. Енергетиката не може да се промени след нечия оставка. Всички партии имат интереси там. Нужно е всички да се обединят и да поискат промяната. Това е и причината поради която това няма да се случи”, категоричен бе Дачев.

Последвайте канала на

Борислава Бибиновска
2882 14

Свързани новини

Коментари 14

Добави коментар
Иванов

2021.08.19 | 14:09

14
Красимири много си прав .......мръсотията е огромна ....Много "умници" - разни има за изхвърляне от тази енергетика....Май че по-тоната формулировка е ТОТАЛНА СМЯНА В ЦЯЛАТА ЕНЕРГЕТИКА
Това българският Дейвид Бoуи ли е?

2021.08.15 | 10:31

1
И защо така беснее? Българският ток беше най-евтин в Европа, а България имаше потенциал да командва енергетиката на Балканите и Мала Азия, но едни "бизнесмени" от БКП, дето не искаха да плащат данъци и една мангуста от Драгалевци я разпердушиниха и разпродадоха. Сега, умнокрасиви, купувайте си тока, както искахте през лето господне 2013-та.
Абе, вчерашния,

2021.08.15 | 14:41

13
говориш ли български, не ти се разбира какво ломотиш, свиньо.
yesterday

2021.08.15 | 14:01

11
Китайски автомагистрали както в Косово и Черна Гора , алтернативни ли са ? 50 метра широки канали на Меркел за лините от вятърница до консоматорите алтернавни ли са ? Лондонски или Вашингтонски фирми за инвестиция алтернативни ли са ? А с френските оператори не щем .

2021.08.15 | 11:56

8
Не забравяй навлизането на крадливите тикви в търговията с ток, единствената причина за сегашния скок е енергепийната мафия на ПП ГРОБ, която още не е изчегъртана докрай.
battle of berezina

2021.08.15 | 14:17

12
както известно Наполеон решил да се отегли през беларуският маршрут . Щял да оттегли армията си към Унгаро-Австрийската граница , вероятно загубите й нямаше да са били така разтресаващи . Но такава е историята , няма щял , има само било . Така България останал още 40 години турски вилает

2021.08.15 | 12:26

10
Целият проблем е в борсата кога ще се намери някой с топки да и дръпне шалтера и на търговците на ток??

2021.08.15 | 11:17

3
ЗА 10 ГОДИНИ БОЙКО ЗАЩО НЕ СИ МРЪДНА ПРЪСТА ДА РЕШИ ТОЗИ ПРОБЛЕМ?

2021.08.15 | 11:58

9
Тиквата беше заета да си нареди цялата държава да му плаща подкупи.

2021.08.15 | 11:34

6
Ток горива храни и други стоки са с повишени цени от два месеца вече и продължават да растат!

2021.08.15 | 11:55

7
Храните се вдигат от 3 години, откак тиквите почнаха да готвят еврото, за да могат да взимат още повече заеми. Токът се вдига, защото тиквите доунищожиха енергетиката. Колкото по-рано ви затворим и подгоните сапуна по пода в затворническата баня, толкова по-бързо ще се оправи положението.
evergreen in pop-music

2021.08.15 | 11:18

5
били неполитически ли ? Тогава каква е политика , за какво служи политика ? Нека да разберем , след Иван Костов никой не се захванал сериозно със алтернатива на наследените от СССР концепси . Вместо това почти всеки се е опитал в сферата на обикаляне на зависимост от атлантическите стратегически партньори , без успех , както видимо . На всичко отгоре алтернативните електроцентрали продадени по цена скрап . А нещо ново освен онези вредни вятърници няма , поне в обществена дискусия .
Е как няма като

2021.08.15 | 11:17

4
Служебно правителство изцяло се провали! Те освен невижданата политическа чистка, която извършиха с друго няма какво да бъдат запомнени! Методите им на работа бяха манипулиране на факти, фалшивите новини, откровени лъжи и демагогии! Прилагане на репресивни мерки от МВР срещу членовете на ПП ГЕРБ за изборите, което е абсолютно недопустимо за демократична държава! За три месеца инфлацията вече е между 20 и 30% , всички цени скочиха нагоре , на горивата , на тока , на стоките от първа необходимост, всичко е със скок нагоре! Драстично нарастване и на броя новозаразени с КОВИД-19 през последните дни има вече областти в жълтата зона, а имунизацията е далеч от необходимия за страната процент и нищо не съградиха дори напротив орязани бюджети на общини , смяна шефове на болници без повод и умишленото им водене към фалити,  безработицата нараства все повече а сериозни мерки за овладяването и няма! За миграционият натиск , вече имаме не просто натиск, а свободно преминаване на мигранти през страната, които започнаха да се забелязват на групи в някои градове!!! Та лъжата , манипулирането на факти и популистките приказки са етикета на това служебно правителство! Изгуби се ценно време за тотална подмяна на системата , а не направиха нищо за да се овладеят проблемите, които както гледам скоро няма кой да ги решава, а се натрупват и натрупват и стават още по големи и остри! Хаоса постепенно но сигурно обхваща страната! Ето това е реалността от управлението им , меко казано катастрофа!
Е

2021.08.15 | 10:57

2
Тези брожения към Мунчо!

Добави коментар

Водещи новини