Въвеждат се начални минимални възнаграждения за работещите в музеи и галерии с новия колективен договор за сектора

  • 12 август 2021 14:22

  • 654
  • 0
Въвеждат се начални минимални възнаграждения за работещите в музеи и галерии с новия колективен договор за сектора
© Novini.bg

Въвеждат се начални минимални възнаграждения за работещите в музеи и галерии с новия колективен договор за сектора, съобщават от пресцентъра на КНСБ.

Нов браншови колективен трудов договор (БКТД) за музеи и художествени галерии е бил подписан в края на юли от Министерството на културата, Независимата синдикална федерация "Култура" към КНСБ, Националната федерация "Култура" към КТ "Подкрепа", Българската асоциация на работодателите в областта на културата и Сдружението "Ръководители в областта на културата".

Над 8000 безработни и заети ще могат да започнат работа или обучение с подкрепата на държавата

С него е било постигнато съгласие на страните по въпросите на трудовите, осигурителните отношения и жизненото равнище на работещите в музеите на бюджетна издръжка, Центъра за подводна археология и Българската национална филмотека. В новия браншови договор за първи път работодателите се ангажират от 1 януари 2022 г. да бъдат въведени начални минимални възнаграждения за служителите в сектора, които са съобразени с ръста на минималната работна заплата. Очаква се това да доведе до повишаване на стандарта с поне 20 процента.

Други нови компоненти, включени в текста на БКТД, са свързани с увеличение на процента за прослужено време от 1 на 1,1 на сто, по-голямо обезщетение при пенсиониране на служители със стаж над 25 г., увеличение на размера на допълнителното възнаграждение за служители, придобили образователна и научна степен "доктор" и научна степен "доктор на науките". Договорът е със срок две години.

Теодора Александрова
654 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини