КНСБ предлага увеличение на максималния осигурителен доход на 3600 лв. от 1 октомври

  • 27 юли 2021 14:18

  • 420
  • 0
КНСБ предлага увеличение на максималния осигурителен доход на 3600 лв. от 1 октомври
© Pixabay

От КНСБ предлагат служебното правителство да включи в проекта за бюджетни промени увеличение на максималния осигурителен доход от 3000 на 3600 лева от 1-ви октомври тази година, информира БНР.

Друго искане на синдиката е мярката за подкрепа на заетостта "60 на 40" да бъде трансформирана в "75 на 100" за времето, когато предприятия са принудени да не работят заради пандемията Covid-19.

От КНСБ припомнят, че по отношение на финансирането на мерките за подкрепа на заетостта, а именно "60 на 40" и '80 на 20", страната ни винаги има възможност да поиска допълнителни средства по механизма SURE ("Подкрепа при извънредни ситуации за намаляване на рисковете от безработица"), откъдето до момента е получила едва 511 милиона евро.

Експерт: Няма как да бъдат актуализирани пенсиите на всички възрастни хора

Това са едва 0,55 на сто от общата сума за над 93 млрд. евро, която Европейската комисия разпредели по този механизъм.

С получените пари у нас са подпомогнали най-малък процент от заетите спрямо останалите страни членки на ЕС.

От КНСБ са категорични, че тук става въпрос за пропуснати ползи в значителен размер, тъй като заемите по този инструмент не се калкулират в салдото по държавния бюджет, което означава, че те няма да влошат предварително заложения дефицит и биха улеснили целия процес по предстоящата актуализация.

Това е заем за покриване на краткосрочни мерки за запазване на заетостта, който е изключително изгоден заради дългосрочния си характер на връщане и ниските лихви.

Страни със сходно икономическо развитие и население като България са се възползвали много повече от тези средства, като например Румъния е получила 4 млрд. евро или осем пъти повече от нашата страна.

Последвайте канала на

Борислава Бибиновска
420 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини