Кирил Петков подписа Декларация за създаване на по-благоприятни условия за стартиращите фирми

  • 22 юли 2021 16:50

  • 4235
  • 0
Кирил Петков подписа Декларация за създаване на по-благоприятни условия за стартиращите фирми
© Министерство на икономиката

Министърът на икономиката в служебното правителство Кирил ПетковКирил ПетковКирил Петков Петков е служебен министър на икономиката. Kирил Петков е роден през 1980 г. Той е един подписа Декларацията относно въвеждането на "Стандарт на ЕС за върхови постижения на нациите на стартиращите предприятия" и по този начин България се присъедини към другите 24 европейски държави, които са се ангажирали с прилагане на политиките в документа. Това стана на официална церемония в Министерството на икономиката в присъствието на Българската стартъп асоциация /BESCO/, съобщиха от министерството.

Европейската комисия заедно с държавите членки идентифицира редица добри практики, които представляват критерии за бизнес среда, която благоприятства икономическия растеж. Наличието на такава бизнес среда е от основно значение за прехода на ЕС към устойчива, отворена и дигитална икономика, която разгръща огромния си потенциал за иновации и растеж на стартиращите предприятия.

С подписването на тази декларация, България се ангажира да участва активно в споделянето на добрите практики от Европа и от други страни и да предприема действия на национално ниво за прилагане на мерки, които подкрепят стартиращите и разрастващите се предприятия на всеки етап от тяхното развитие, се посочва в прессъобщението.

Някои от основните предимства на декларацията са изпълнението на мерки в подкрепа на бързо създаване на стартиращи предприятия и подпомагане на навлизането им на пазара, привличане и задържане на квалифицирани кадри чрез издаване на "стартъп визи", както и прилагане на принципа "Мисли първо за малките" с оглед избягване на ненужна административна тежест на бизнеса. В допълнение, публичните институции се насърчават да работят със стартиращи предприятия при възлагане на обществени поръчки.

Кирил Петков: Важно е да има правителство, което да продължи курса на промяна

Представителите на BESCO са пояснили, че до 2022 г. е напълно възможно България да изпълни всички, заложени в Декларацията критерии за подходяща бизнес среда на стартиращи фирми.

Константин Тодоров
4235 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини