В Пловдив се реализират проекти за над 300 млн. лева

  • 21 юли 2021 16:40

  • 490
  • 0
В Пловдив се реализират проекти за над 300 млн. лева
© Pixabay

В Пловдив за първи път се реализират толкова много проекти - 27 на брой на обща стойност над 300 млн. лв. Привлечените средства по оперативни програми на Европейския съюз са пет пъти повече, като финансирането е безвъзмездно. Това заяви заместник-кметът по строителство Пламен Райчев по време на отчета за изпълнението на Интегрирания план за градско възстановяване и развитие за периода 2014-2020.

Той съобщи, че до месец ще започне работа по обектите в "Гладно поле" по "Региони в растеж".

Успяхме да спасим близо половината от средствата - 40 милиона лева, които в началото на нашия мандат бяха под въпрос, допълни Райчев. По думите му за много кратко време са ги задвижили и през март 2020 г. внесли проектите, за които вече има подписани договори с ОП "Региони в растеж" и приключили процедури".

Само за година общината успява да проведе 20 обществени поръчки и да започне проекти по пет обособени позиции, информира БТА.

Вдигат нов завод край Пловдив с площ над 20 хил. квадратни метра

,,Потенциалните инвестиции по реализация на Интегрирания план за градско възстановяване и развитие за периода 2014-2020 година надхвърлят 1,4 млрд. лева, като в това число са средствата от бюджета на европейските програми, от бюджета на общината и държавата, и на частните инвеститори'', отчете координаторът на проектите Мариета Танкова.

Реализацията на проектите допринася и за осигуряването на по-качествена социална инфраструктура, като за целта беше ремонтирана сградата на Кризисния център за жени, жертви на домашно насилие, изграден беше и Център за временно настаняване на лица и семейства, обясни Танкова.

,,Усвояването на европейските средства трябва да е балансирано, така че да са насочени във всички райони, за да няма дисбаланс в икономическото развитие'', коментира още Пламен Райчев.

Владимир Василев
490 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини