Удължиха гаранционните програми на ББР за физическите лица и бизнеса

  • 20 юли 2021 13:09

  • 345
  • 0
Удължиха гаранционните програми на ББР за физическите лица и бизнеса
© Novini.bg

Министерският съвет одобри удължаване на срока за кандидатстване по Програмата за гарантиране на безлихвени кредити в защита на хора, лишени от възможността да полагат труд поради пандемията от COVID-19.

За безлихвен кредит по Програмата може да се кандидатства до 31 август, или до изчерпване на гаранционните лимити за финансиране от страна на търговските банки-партньори.

Министър Петков представи новите членове на Управителния и Надзорния съвет на ББР

ББР е в процес на сключване на анекси с банките, които все още разполагат със свободен лимит за финансиране по Програмата - Алианц Банк, Инвестбанк, Централна кооперативна банка и Пощенска банка, така че приемът на заявления да рестартира.

Антикризисната мярка осигурява отпускането на безлихвени заеми до 6 900 лева на лица на трудов договор и самоосигуряващи се, земеделски производители и сезонни работници, които са преустановили дейността си вследствие на извънредната епидемична обстановка. Максималният срок на погасяването им е 5 години, с минимум 6 месеца и максимум 24 месеца гратисен период. Заемите са освободени от такси, комисиони и неустойки.

Удължено бе и действието на Програмата за портфейлни гаранции в подкрепа на ликвидността на предприятията, пострадали от пандемията. Срокът за включване на кредити в гарантирания портфейл е до 31 декември. Фирмите могат да кандидатстват за финансиране до 20 декември.

Програмата е отворена за всички сектори на икономиката и се прилага от търговските банки-партньори за цялата територия на страната. ББР предоставя гаранционно покритие в размер на 80% от главниците на всеки от кредитите по мярката.

ББР ще получи от европейския бюджет нови 1,7 млрд. лева за възстановяване и развитие на малките и средните предприятия

По инициатива на Министерството на икономиката се работи по присъединяването на Програмата за бизнес финансиране към обявената нова програма „Възстановяване“ в подкрепа на бизнеса чрез гаранции от Фонда на фондовете и ББР.

До този момент Българската банка за развитие е одобрила за гарантиране кредити за над 559 млн. лева по двете държавни антикризисни програми. Със средствата са подпомогнати 52 320 физически лица и е дадена възможност за финансиране на над 1 800 компании.

Радина Лазарова
345 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини