Омбудсманът: Цените за топлинната енергия са завишени, надплатени са над 28 милиона

  • 06 юли 2021 08:05

  • 692
  • 10
© Кадър Nova

Това, което се случи на 1-ви юли е, че КЕВР направи прогноза каква ще бъде цената на топлинната енергия. Има проблем, защото прогнозата се прави на база на наредба номер 5. КЕВР се застрахова за година напред за повишението. Това заяви омбудсманът Диана КовачеваДиана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през 1975 г. Завършила е право в Софийския университет "Св. Климент в студиото на „Здравей, България“ по Нова телевизия.

Тя уточни, че цената на природния газ се променя ежемесечно. Цената на топлинната енергия обаче се променя само веднъж годишно. „Миналият отоплителен сезон показа, че прогнозите не са верни. Цените са завишени. Установено е, че са надплатени над 28 милиона“.

Омбудсманът е отправила питане към КЕВР как ще компенсират парите: „КЕВР няма как да направи реална прогноза, защото цената се променя непрекъснато. Аз настоявам да се промени наредбата, за да може всеки месец да казва дали се увеличава или намалява топлинната енергия, т.е. тя да върви близо до цената на природния газ и въглеродните емисии. Прогнозната цена няма как да е реалистична“.

Ковачева уточни, че е поискала да се направи проверка на абонатните станции: „Агенцията е направила проверка на 130 абонатни станции, през които достъпва топлинната енергия до сградата. От тях при 90 от уредите са с изтекъл срок на валидност. Това създава съмнение как измерват тези уреди“. Според нея КЕВР трябва да смени подхода при определяне на цената на топлинната енергия.

Омбудсманът скочи на КЕВР за вдигането на цените на топлоенергията: Поискаха неправомерно увеличение

По думите ѝ самите дружества имат нереалистична оценка за поисканото увеличение: „Поискаха 70% увеличение и получиха 20%. Как КЕВР реши, че точно такова трябва да бъде увеличението? Тук има нещо, което не е съвсем ясно и това буди недоверие у хората“.

Тя коментира и казуса с пенсиите, по които е сезиран Конституционния съд: „Ако вие имате изискуемия стаж за пенсиониране, но не ви достига една година, вие имате право да с пенсионирате, но търпите санкция от намаляване на пенсията с около 5%. Това е пожизнено. Вие през целия период ще получавате по-ниска пенсия. Аз смятам, че това е несправедливо и нарушава принципа на равенство. Още повече, че в България пенсиите не са високи. Изпратих препоръки до социалния и финансовия министър“.

Ковачева каза, че около 800 000 хора получават пенсия, която е под линията на бедността: „С този казус, с който сезирах КС се надявам да се поправи една несправедливост“.

Теодора Александрова
692 10

Свързани новини

Коментари 10

Добави коментар
FARAON

2021.07.06 | 09:48

10
РАЗГЛЕЖДАЙТЕ ГО, ЧЕ ЩЕ ВИ СЪКРАТЯ МЪКИТЕ И СТРАДАНИЯТА, ЗВЕРОВЕ :) КОВАЧЕВА, НЕ СИ ИЗБРАНА.
FARAON

2021.07.06 | 09:44

9
АЗ СЪМ ЧОВЕК! И НЕ МОГА ДА СЕДЯ БЕЗ ДА РАБОТЯ. ЗАТОВА СИ НАМИРАМ РАБОТА, ДОКАТО ЗАВЪРШИ ПОДГОВТОВКАТА :) НЕ СЕ ЗАБЛУЖДАВАЙТЕ И НАДЯВАЙТЕ, ЧЕ ЗАНИМАНИЯТА МИ, ЩЕ ВИ ОСТАВЯТ ЖИВИ :)
FARAON

2021.07.06 | 09:41

8
А ОТНОСНО ЖИВОТИНСКИЯ ВИ, ЗЛОБЕН ИНАТ. ТУК, НА ТАЗИ ПЛАНЕТА, ЩЕ ВИ ИЗБИЯ ДО КРАК. САМО ИЗБРАНИТЕ ЗАМИНАВАТ :) САМИ СИ ГО ТЪРСИТЕ. СЪС СВЕЩИЧКА! :)
FARAON

2021.07.06 | 09:38

7
МОЖЕ ЛИ БЛОК, КООПЕРАЦИЯ ДА СЕ ОТОПЛЯВА НА ДЪРВА БЕ? ГАДНИ ЖИВОТНИ!
FARAON

2021.07.06 | 09:32

6
НЕВНЯТНИ, ТЪ ПИ, НО АЛЧНИ! ЖИ ВОТНИ :)
FARAON

2021.07.06 | 09:28

5
ПРОДЪЛЖАВАТЕ ДА СТРОИТЕ БЛОКОВЕ И КООПЕРАЦИИ, ВЪПРЕКИ ЧЕ ИЗРИЧНО ЗАБРАНИХ.
ЕЛЕКТPА

2021.07.06 | 09:09

4
ПОД УПРАВЛЕНИЕТО НА БОЛШЕВИШКИЯ ЮМРУК НА КАУНА РАДЕФ, БЕЗРАБОТИЦАТА РАСТЕ, РАСТАТ И ЦЕНИТЕ НА ТОКА, ВОДАТА, ГОРИВАТА, ХРАНИТЕ, И ТОПЛОТО, ДАНЪЦИТЕ СЕ ВДИГАТ, НО ТОВА НЕ Е ВАЖНО. ПО ВАЖНОТО Е, ЧЕ ИМПЕКСОВАТА ХУНТАТА ВОДЕНА ОТ КАУНА Е НА ВЛАСТ, А УЗУНОВ СЪБИРА ОТ КОРУМПИРАНИ МИТНИЧАРИ, ПЛИКОВЕ С ПАРИ, ЗА ДЖОБА МУ. НАРОДА КУЧЕТА ГО ЯЛИ, НО ВСЕКИ НАРОД СИ ИЗБИРА И ЗАСЛУЖАВА ГОСПОДАРИТЕ СИ...
СЕРЕГЕЯ СЕСЕСЕРЕ

2021.07.06 | 08:29

3
БЪРТВЕЖИ,КОИТО КРИЯТ КРЕМЪЛСКИЯ РЕКЕТ.ГОТВЕТЕ СЕ ЗА КУПОНИ Е КАЗАЛА МУТРОФАНОВА...РЕЖИМ НА ТОКА...ТУКА ИМА ТУКА НЕМА,РЕЖИМ НА ВОДАТА...ТУКА ИМА,ПОСЛЕ НЕМА...ПЕДЕРРАШКОВ КАРА БОДЛИВИЯ ТЕЛ ЗА КЛЬОНОВЕТЕ...ДОНАБОРНИТЕ КАШИЦИ,СТРОЙ СЕ ПРЕБРОЙ СЕ...ЛАЙФ ОТ АВАНС,ТА ЧАААК ПОЧТИ ДО ЗАПЛАТА...ВСЕ ТАКАААААА ДО КРАЯ НА МОСКВААААА... АМИН ДАЙ БОЖЕЕЕ...СТЕФАНЕ СТЕФАНЕЕЕ ДА ТЕ ЛАШКА КОЙ ТЕ ФАНЕЕЕ...БАЯ МАЙМУНИ СТЕ НА КЛОНА...ГЛАВАТАРА НА ХУНТАТА МАЛО УМЕН КРАДЕВ,ДЕБИЛА ПЕДЕРРАШКОВ,МИНЕТОВ И ВАШЕ НИЩОЖЕСТВО СТЕ САМО ПРЕЗРЯНИ СЛУГИ НА МУТРОФАНОВА,КОЯТО ВИ ОНОЖДА С ДРУГИ ПО ЗАСЛУЖИЛИ ПРЕД ИМПЕРИЯТА НА ЗЛОТО,НО ВИЕ НИЩОЖЕСТВА ПРЕЗРЯНИ ОТ СВЕТА СИ ВЪОБРАЗЯВАТЕ ЧЕ СТЕ ХВАНАЛИ БОГА ЗА ДРЪГА,НО ВАШИЯ БОГ ГО ХВАЩАТ НАЙ ОТЗАД РЯЗАНИТЕ ПЕХОТИНЦИ И Ѝ СЕ ПОЛУЧАВА**************************НА 88години СЪМ И ЗА ПЪРВИ ПЪТ ПРЕЗ ЖИВОТА СИ ЩЕ ГЛАСУВАМ НА ИЗБОРИ И ТО ЗА БОРИСОВ,САМО ЗАЩОТО НЕ МИ ПИЛЕШЕ ИЗ ДЕН В ДЕН ЗА ИМПЕРИЯТА НА ЗЛОТО КОЛКО ДОБРА БИЛА,Е И НЕ СЕДНА НИТО ДЕН ВСЕ НЕЩО ВЪРШЕШЕ,ДОКАТО ПЕДЕРАШКОВЦИТЕ СЕ ЗАМОГВАХА И ХИГИЕНИЗИРАХА ОАКАНИТЕ РУСКИ ЛЮДОЕДИ********ойко Рашков и съпругата му притежават 19 имота. Повтарям - 19. Това си проличава от брачния договор помежду им. Договорът е от 38 страници. Повтарям - 38 страници с описания на недвижимости. При подялбата за шефа на МВР остава резиденция от 700 кв.м. с двор 1800 кв.м. във вилна зона "Американски колеж" в София. Резиденцията разполага с 12 бани и тоалетни, постоянно отопляем басейн, фитнес, сауна, четири гаража, английски двор. За Рашков остава и имение на брега на морето в Несебър с 6 бани и тоалетни. Две къщи в Стара планина с басейн, село Антон. 5 апартамента в София - "Лозенец", "Младост", "Красно село", "Люлин". Два джипа БВМ и Нисан. .Асансьорът на Цецо Цветанов? Някакъв бедняк спрямо най-богатия български политик Бойко Рашков. Как се купува всичко това с една държавна заплата? И това е само началото. От утре сериалът за Рашко Али Баба продължава..ШЕФА НА ХУНТАТА ПОЗДРАВИ ЧЕРВЕНИЯ КАНИБАЛ ЗА ВЯРНАТА СЛУЖБА НА РУСИЯ МАМКА ВИ
СЕРЕГЕЯ СЕСЕСЕРЕ

2021.07.06 | 08:29

2
БЪРТВЕЖИ,КОИТО КРИЯТ КРЕМЪЛСКИЯ РЕКЕТ.ГОТВЕТЕ СЕ ЗА КУПОНИ Е КАЗАЛА МУТРОФАНОВА...РЕЖИМ НА ТОКА...ТУКА ИМА ТУКА НЕМА,РЕЖИМ НА ВОДАТА...ТУКА ИМА,ПОСЛЕ НЕМА...ПЕДЕРРАШКОВ КАРА БОДЛИВИЯ ТЕЛ ЗА КЛЬОНОВЕТЕ...ДОНАБОРНИТЕ КАШИЦИ,СТРОЙ СЕ ПРЕБРОЙ СЕ...ЛАЙФ ОТ АВАНС,ТА ЧАААК ПОЧТИ ДО ЗАПЛАТА...ВСЕ ТАКАААААА ДО КРАЯ НА МОСКВААААА... АМИН ДАЙ БОЖЕЕЕ...

2021.07.06 | 08:12

1
Нека на 11/07 да си върнем свободата...видя се , че ИТН са фирма за поръчки на Доган и Пеевски, ДеБъ и ИСМВ са слуги на Васил Божков и Цветан Василев, престъпници укриващи се от Българското правосъдие зад граница !!! За БСП и ДПС няма какво да кажем освен,че да КРАДАТ И УНИЩОЖАВАТ друго не могат! Те са са слуги на Кремъл и изпълняват заедно с Радев поръчка за унищожаването на Родината ни. Само ГЕРБ това е истината и всички го знаем......НИКОГА ПОВЕЧЕ КОМУНИЗЪМ-СОЦИАЛИЗЪМ

Добави коментар

Водещи новини