В БЕХ очакват писмено потвърждение на искането от министъра за отстраняване на ръководството на "Булгартрансгаз"

  • 05 юли 2021 16:19

  • 498
  • 0
В БЕХ очакват писмено потвърждение на искането от министъра за отстраняване на ръководството на "Булгартрансгаз"
© Getty Images/Guliver

В "Български Енергиен Холдинг" ЕАД /БЕХ/ се очаква писмено потвърждение на направеното искане от министъра на енергетиката, след което същото ще бъде разгледано от Съвета на директорите на дружеството. Това съобщиха от БЕХ ЕАД във връзка със съобщение на интернет страницата на Министерството на енергетиката и получен доклад от Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/, относно направена проверка на "Булгартрансгаз" ЕАД.

В съобщението се обяснява, че трябва да се има предвид, че "Булгартрансгаз" ЕАД е вертикално интегрирано предприятие с двустепенна система на управление. То е независим преносен оператор, съгласно Закона за енергетика. Решението на Съвета на директорите на БЕХ ЕАД ще бъде публично оповестено.

Припомняме, че по-рано през деня служебният министър на енергетиката Андрей ЖивковАндрей ЖивковАндрей Живков е роден през 1971 г. в град Ботевград. Завършва средното си образование в 1-во Единно поиска от Българския енергиен холдинг да отстрани ръководството на "Булгартрансгаз" ЕАД във връзка с проверка на КЕВР в "Булгартрансгаз" ЕАД, която е била потвърдила основни изводи на Министерството на енергетиката за управлението на газовото дружество. В края на миналата седмица регулаторът оповести резултатите от своя проверка в газовия оператор, от които става ясно, че при реализацията на проекта Балкански поток "Булгартрансгаз" ЕАД не е поискал предварително одобрение от КЕВР както за сключването на договорите за изпълнение на строителните дейности, така и на банковите заеми, с които са извършени плащанията за тях. Всичко това е в нарушение на Наредбата за лицензиране на дейностите в енергетиката, отчитат от Комисията за енергийно и водно регулиране.

Сключените договори за заем от страна на "Булгартрансгаз" ЕАД са увеличили задлъжнялостта на газовия оператор от 4 млн. лв. в началото на 2019 г. на над 2.6 млрд. лв. днес, посочват от МЕ. Тези договори е трябвало да бъдат одобрени от КЕВР, но "Булгартрансгаз" ЕАД изобщо не е уведомило комисията за тях.

Министър Живков поиска от БЕХ да отстрани шефовете на „Булгартрансгаз“

Константин Тодоров
498 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини