Прогноза: 20% от хората няма да могат да обслужват кредитите си след изтичане на мораториума

  • 02 юни 2021 11:03

  • 809
  • 3
Прогноза: 20% от хората няма да могат да обслужват кредитите си след изтичане на мораториума
© Novini.bg

Около 20 % от хората няма да могат да обслужват кредитите си, след като изтече мораториумът върху тях. Това обяви по време на форума "Шумът на парите" Райна Миткова - председател на Асоциацията на колекторските къщи. Заради кризата с коронавируса много хора са задържали разходи, които не са от първа необходимост.

В същото време им се е наложило да преустроят домовете си, за да се пригодят към новата ситуация с работа вкъщи.

С облекчаването на мерките и напредването на ваксинацията срещу COVID-19 много хора ще поискат да се върнат към високите харчове за забавления, но е добре да бъдем внимателни с личните си финанси, предупреди Райна Миткова от Асоциацията на колекторите.

С поетапното отпадане на мораториума върху кредитните задължения за всеки от нас ще се покачат разходите ни, предупреди Миткова: "Трябва като кредитори да сме внимателни и да проявим малко повече гъвкавост към хората, които са изпаднали трайно в затруднения".

Голяма част от хората са опитали да спестят разходи в най-тежките месеци на пандемията: "Бяха задържани разходи както за здраве, най-вече във формата на превенция, така и за обучение. Това пък са и перата, които голяма част от анкетираните казват, че ще наваксат вече - живот и здраве, когато ситуацията се подобри".

КЗП: Не е вярно, че не реагираме срещу фирмите за бързи кредити

В същото време спестяванията се обезценяват заради инфлацията и отрицателните лихви, допълни експертът по капиталови пазари Антон Панайотов: "Мисля, че преди месец една от големите банки в България обяви минус 1,5% за средства над 200 000".

Най-добрият ход е да се обърнем към инвестиции в активи, но много внимателно и след съвет със специалист. "Ако поемем по-голям риск, ще направим по-голяма възвращаемост. То така върви животът", посочи Панайотов.

Novini.bg
809 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Jessicafrqda

2021.06.03 | 06:11

3
М­л­­а­­­д­а­ ­­м­­­о­­к­­р­­­а­ ­­у­ч­е­н­­­и­­ч­к­­а­ ­­­ч­у­­к­­а­­­ ­­ ­W­ ­W­­­ ­­­W­­­ ­­.­­­ ­­­B­­­ ­G­­ ­­­1­ ­­­7­ ­­.­ ­­­C­­ ­L­ ­U­ ­­­B
Angelabqhga

2021.06.02 | 18:46

2
М­л­­­а­­­д­­­а­ ­м­­­о­­к­р­­­а­­­ ­­­у­­­ч­­е­­­н­­­и­­­ч­­к­а­­ ­­­ч­­у­­­к­а­­ ­­­ ­­­W­ ­W­­ ­W­­­ ­­­.­ ­­B­­­ ­­­G­ ­1­­­ ­7­ ­­­.­­­ ­C­ ­L­­ ­­­U­­­ ­B
Colleensytla

2021.06.02 | 11:54

1
М­­л­а­­­д­­а­ ­м­­о­к­­­р­­а­­­ ­у­­­ч­­е­­н­­и­ч­к­­а­­ ­­ч­­у­­­к­­а­­­ ­­­ ­­­W­ ­W­­ ­­­W­­­ ­­­.­­­ ­­­B­ ­­­G­ ­1­­­ ­­­7­ ­­.­ ­­C­ ­­­L­­ ­U­­­ ­­B

Добави коментар

Водещи новини