Разширяването на европейския пазар на електроенергия "Ден напред" към България започва през Гърция на 11 май

09 март 2021 15:26

Разширяването на европейския пазар на електроенергия "Ден напред" към България започва през Гърция на 11 май
© pixabay
213 2

Най-значимото обединение в сектора на енергетиката на ЕС се очаква да бъде напълно завършено до края на годината с връзката на 4MMC границите (Чехия, Унгария, Румъния и Словакия) с MRC чрез проекта за междинно свързване Interim Coupling и непосредствено след това, чрез свързването на България през общата ни граница с Румъния. Това е казал Константин Константинов, изпълнителен директор на Българска независима енергийна борса /БНЕБ/, цитиран в сайта на борсата.

Обединението на пазара между България и Гърция започва като част от проекта IBWT с официалното решение от 1 март 2020 г. Всички участващи страни са спазили взаимно договорения план и са завършили успешно цялата подготовка за тестване, което ще се проведе между 16 март и 30 април.

Енергийната борса затвори при средна цена 78.89 лева за мегаватчас

Фазата на тестване ще включва и българските участници на пазар "Ден напред" в края на април, за които ще има допълнителна комуникация, допълват от БНЕБ. БНЕБ и Електроенергийният системен оператор /ЕСО/ вече работят, макар и в изолиран режим, но в пълно съответствие с MRC процедурите и с използване на активите за ценово свързване на региони Price Coupling of Regions (PCR) от януари 2016 г.

За БНЕБ, ЕСО, местните производители, потребители и търговци, този проект е възможност за присъединяване към единния пазар на ЕС в рамките на "Ден напред" и начин да се възползват от предимствата, които интеграцията на пазарите на електроенергия в ЕС цели и предлага като модел, добавят от БНЕБ.

Очакваното разширяване на единния европейски пазар "Ден напред" е насрочено за 11 май 2021 г. (с първи ден на доставка 12 май) при положително потвърждение след приключване на всички тестове и съответните одобрения от българския и гръцкия регулатори, се посочва още в съобщението./

Мая Йорданова
213 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Barbaraa21

2021.04.10 | 03:56

2
­­­В­­­и­ж­­т­е­­­ ­­м­­о­я­т­­­а­­­ ­т­­и­­­й­­­н­­ ­­­п­у­­т­к­­а­ ­-­­ ­W­­­W­­W­.­B­­G­­­1­­­7­.­­­C­­L­U­­B­­
ГЕШЕВ ЗАЩИТАВА МАФИЯТА ГЕРБ И О.П

2021.03.09 | 19:38

1
ПАРТИЯТА НА ВАСИЛ БОЖКОВ Е ЕДИНСТВЕНАТА КОЯТО НЕ Е СЪСТАВЕНА ОТ ХОРА УЧАСТВАЛИ ВЪВ УПРАВЛЕНИЕТО НА СТРАНАТА И Е ОТ МЛАДИ И СПОСОБНИ СПЕЦИАЛИСТИ И Е ЕДИНСТВЕНАТА КОЯТО ПРЕДЛАГА РЕАЛНА ПРЯКА ДЕМОКРАЦИЯ НЕЩО КОЕТО НЕ Е ПРАВЕНО ДО СЕГА ВЪВ БЪЛГАРИЯ АКО С.ТРИФОНОВ УПРАВЛЯВА ЩЕ Е КАТО Б.БОРИСОВ САМ ЩЕ ВЗИМА ВСИЧКИ РЕШЕНИЯ САМО БЪЛГАРСКО ЛЯТО (БНО) №14 ЩЕ ПИТА ГРАЖДАНИТЕ ЗА ВАЖНИТЕ НЕЩА КОИТО ГИ ЗАСЯГАТ

Добави коментар

Водещи новини