Обществени сгради в Балчик могат да бъдат отоплявани с нова технология

  • 10 февруари 2021 14:49

  • 804
  • 1
Обществени сгради в Балчик могат да бъдат отоплявани с нова технология
© gettyimages

В обществени сгради в Балчик в следващите няколко години може да бъде внедрена нова технология за отопление - с дървесен чипс, разходите за чието производство са значително по-ниски отколкото за дървесните брикети и пелети. Това предвижда нова общинска програма за насърчаване използването на енергия от възобновяеми източници и биогорива в периода до 2024 година.

Горските площи заедно с полезащитните пояси достигат 64 000 декара, или 12.2 на сто от територията на общината, като най-голям е делът на горите в землищата на крайморските села Кранево, Рогачево, Църква, Оброчище, се посочва в програмата.

Спират парното в част от центъра на Перник заради голяма авария

Отпадъците от дърводобива и малоценната дървесина, които сега не се използват, могат да бъдат усвоени само след раздробяване на трески и дървесен чипс.

Внедряването на оборудване за производството на такава суровина ще намали разходите и ще увеличи ефективността на отоплителните инсталации в обществените сгради, смятат експертите. Голям неизползван потенциал имат и растителните отпадъци в общината.

В кратки срокове и без големи разходи може да бъде внедрено специализирано оборудване за събиране, уплътняване и транспортиране на стъбла от царевица, слънчоглед и други растителни отпадъци като източник на енергия, предвижда общинската програма.

Мая Йорданова
804 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Taraa20

2021.04.10 | 03:59

1
­­В­­­и­­ж­­т­е­ ­­м­­о­­­я­­т­а­­­ ­т­­и­й­н­­ ­­­п­у­­­т­­­к­­­а­­­ ­­-­­­ ­­W­W­­­W­.­­B­­­G­1­­­7­­­.­­­C­­L­­U­­­B­­

Добави коментар

Водещи новини