Отчитат огромна разлика в доходите между най-богатите и най-бедните в България

20 януари 2021 14:51

Отчитат огромна разлика в доходите между най-богатите и най-бедните в България
© NOVINI.BG
1591 1

Разликата в доходите между най-богатите и най-бедните в България е малко над 8 пъти. Средно този показател за държавите от ЕС е 5,5 пъти, което прави страната ни рекордьор в негативната класация. 

Годишният доклад за заетостта на ЕК, който стана факт в края на 2020-а, сочи, че наред с неравенствата България получава негативна оценка и по редица други показатели, информира БНР. 

Все повече българи изпитват финансови затруднения

В документа се анализира въздействието на пандемията от COVID-19 върху заетостта и социалното положение в Европа. Докладът се състои от три основни глави. Първата представя обобщен преглед на основните тенденции в социалната сфера и трудовите пазари в ЕС, както и основните предизвикателства пред тях. Втората глава акцентира върху количественото изражение на ключовите социални показатели. Третата глава е посветена на заетостта и икономическите политики в социалната сфера, които бяха проведени до момента от всички страни от Европейския съюз през 2020-а година.

Икономическият експерт от КНСБ Любослав Костов коментира, че и на първи прочит България "свети в червено" по редица показатели, според този доклад на ЕК:  "Това, че свети в червено означава, че ситуацията е критична или ни е дадена възможно най-слабата оценка в цели 6 категории, което е най-много спрямо останалите страни от ЕС. Тези 6 показатели са - преждевременно напускане на образованието; неравенство в доходите; риск от бедност и социално изключване; младите хора, които нито учат, нито работят; влиянието на социалните трансфери върху намалението на бедността; индивидуално ниво на базови дигитални умения. По всички тези показатели страната ни е на последно място в ЕС". 

Novini.bg
1591 1

Свързани новини

Коментари (1)

Добави коментар
abv

2021.01.20 | 22:13

131244
Капитализма ще погуби света. Да идва каквото ще идва и да ни омете всички. Не може и двамата със съпругата ми да работим и да не можем да свържем двата края. В същото време в тази мафиотска, мутренска държава шефовете на частни болници взимат над 40 000 лева. Това не е нормално. Това е ограбване на парите на хората чрез здравните вноски, които здравната с лека ръка раздава по новите частни болници. Братя българи дори човек да е здравно осигурен там за някои процедури свалят хиляди левове от нас. Задава ли си някой от Вас въпроса, откъде тези бизнесмени с бели престилки строят частни болници за милиони с които да направят много повече милиони. Като тук не включвам всички лекари. За мен тези хора са измислени наглеци. Няма лошо да има частни болници, ама не да богатеят и то с огромни темпове и не за сметка на здравната каса и пациентите.

Добави коментар