Христо Казанджиев: Постигането на диверсификация у нас е фейк новина

  • 05 януари 2021 15:23

  • 1487
  • 13
Христо Казанджиев: Постигането на диверсификация у нас е фейк новина
©

Действията на България по отношение на „Балкански поток“ и по-скоро „Турски поток“ през България, реално се явяват южният газов коридор на Русия. Премиерът Борисов не би могъл да присъства на официалното откриване на газопровода, защото се поставя в позицията на човек направил всичко възможно да реализира геополитическите интереси на Русия в Югоизточна Европа, срещу интересите на България.

Това каза енергийният експерт и член на Изпълнителния съвет на Републиканци за България Христо Казанджиев, координатор на секторна политика "Енергетика" в предаването „Денят с Веселин Дремджиев“ по TV+ и ТV1.

Казанджиев заяви, че България доставя газ на Сърбия, а не доставя газ на българските потребители в Северозападна България, които от 10 години пледират да бъдат газоснабдени, за да може този регион да тръгне нагоре, да се развие бизнесът и да създадат условия за по-добро бъдеще на децата и хората там. По думите му многократно са отправяни запитвания към Министерство на енергетиката ще бъдат ли газоснабдени от този газопровод тези общини в Северозападна България, но отговорът определя като гробовно мълчание.

Борисов се чу с президента на Азербайджан по повод азерския газ

„Газопроводът действа като автономна система от Турция до сръбската граница. Практически няма абсолютно никаква връзка с националната газопреносна мрежа. Към настоящия момент картите на Булгаргаз демонстрират пред света, че България има две независими системи – транзитна и национална газопреносна система“, заяви експертът. Казанджиев припомни, че „Балкански поток“ беше лансиран като изграждане и разширение на националната газопреносна система, а не като транзитен газопровод, каквато е фактическата реалност и истина.

„За срам на Борисов, политиката която води до този момент облагодетелства единствено и само геополитическите цели на Русия, но не и на България“, категоричен е енергийният експерт. „Да не забравяме онези 800 млн., които си иска Путин, но по-любопитният въпрос е как са усвоени от България, за да се дължат на Русия“, припомни  той. Христо Казанджиев подчерта, че „Балкански поток“ беше изграден на цена значително по-висока от тази, която би била, ако се бяха провели справедливи търгове и се беше реализирал проектът в съотетствие с обичайните и добри европейски практики.

По 1500 лв. на пенсионер биха могли да бъдат дадени с тези 3 млрд. лв., които държавата изтегли като заем, за да построи руския „Турски поток“. Тези пари бяха дадени за проект, който изцяло е от интерес на чужда страна. По-страшното е, че България ще генерира предимно разходи свързани с този газопровод, а не обещаните високи приходи от него. Тази инвестиция трябва да се върне и то така, че да започне да генерира приходи, което е изключително спорно дали някога ще се случи“, скептичен е Казанджиев.

Още в началото е било ясно, че капацитетът няма да бъде запълнен до 2025г., защото едва сега Унгария започва да реализира своя участък от „Турски поток“. „Много е любопитно да излезе на бял свят и да се разсекрети онова прословуто споразумение подписано между Теменужка Петкова и Газпром за развитие на българската газопреносна система. Вероятно в това споразумение е променена точката на доставяне на газ от Румъния в Турция. С това споразумение са запознати единствено Теменужка Петкова и Бойко Борисов“, добавя експертът.

Борисов на първа инспекция за 2021 г.: Премиерът се похвали с азерския газ и отговори на критиките

Премиерът Борисов на 1 януари отиде на Кулата, за да похлупи голямото събитие - откриването на „Турски поток“, казвайки: „От днес има 100% диверсификация на доставките на газ в България“. „Физически доставки на азерски природен газ в България не е възможно да бъдат осъществени. За да има доставки през Сидерокастро (Кулата-Промахон) трябва да се спре притокът на руски природен газ за Гърция, което не би могло да се реализира. До настоящия момент няма промяна на потоците природен газ от България към Гърция. България продължава да е 100% зависима от доставките на руски природен газ, ако има някакви виртуални доставки на азербайджански природен газ, то това е от т.нар. слапови сделки“, изтъкна той.

Христо Казанджиев: Защо правителството изгради "Турски поток" за почти 3 г., а интерконекторa с Гърция - не

Казанджиев заяви, че постигането на диверсификация у нас е фейк новина, изказана директно от премиера на България. „Организацията на строителството на газопровода беше направена по един много добър начин с мобилизиране на огромен строителен потенциал от редица страни, с външни фирми под контрола на Газпром. Управлението на Аркад беше поето изцяло от руснаци, което може да се предполага в голяма степен, че са хора на Газпром. Причината, поради която не се изгражда интерконекторът с Гърция е очевидна – единствената възможност за реална диверсификация на доставките на природен газ ще промени баланса на интересите и геополитически ще засегне много сериозно Русия.

За 10 години не се изгради строителството на газопровода, не започна строителството на терминала в Гърция и едва ли някога ще започне ако България не прояви достатъчно голяма политическа воля да промени нещата“, каза още Казанджиев.

Novini.bg
1487 13

Свързани новини

Коментари 13

Добави коментар
БАЛКАНСКИ ПОТОК...УДАР ПО БСП

2021.01.06 | 17:10

12
ПО ТРЪБАТА ОСВЕН РУСКА ГАЗ, ТЕЧЕ АЗЕРСКА, ИЗРАЕЛСКА, ГАЗ ОТ САЩ И ИРАН....ВИКАТ МУ ..ДИВЕРСИФИКАЦИЯ...ТРАНЗИТИРАМЕ ГАЗТА ЗА ЕС....И ПОЛУЧАВАМЕ КОМИСИОННИ....ЧИСТА ПАРА......
ЧЕРВЕНОТИКВЕНИЧКОВЧЕТА

2021.01.06 | 17:13

13
МОЖЕ ДА СПРЕМ ГАЗТА ОТ РУСИЯ......НЕ Е ФАТАЛНО....ЛОШО ЗА БСП....МОГАТ ДА ОСТАНАТ БЕЗ КОПЕЙКИ
Жужа

2021.01.05 | 15:57

2
Щом газифицирането няма да обхване всички общини в страната и пак се говорят само глупости,това каква диверсификация е.И този газопровод ще обслужва само чужди интереси.Позор за Борисов и то поредния.
ЧЕРВЕНОТИКВЕНИЧКОВЧЕТА

2021.01.06 | 17:04

11
ТРАНЗИТИРАМЕ ГАЗ ЗА ЕС...ЛАПАМЕ КОМИСИОННИ...ЧИСТА ПАРА
Стома

2021.01.06 | 09:12

9
Че защо ни е достъп до новия газопровод, важното е идеята да ни топли ....
ЧЕРВЕНОТИКВЕНИЧКОВЧЕТА

2021.01.06 | 16:56

10
КОМИСИОННИ ОТ ЪРАНЗИТИРАНЕ НА ГАЗ ЗА ЕС.....ЛАПАМЕ
Chihi

2021.01.05 | 23:07

8
Русолизци! Това си е нашата държава и не си я даваме! Вие, които искате да ни проддете, хайде се махнете!
Джули

2021.01.05 | 22:27

7
Пак разходи за България, а приходите кога? Явно мислят, че пасем трева.
Stan

2021.01.05 | 17:31

6
Лоша работа е да угаждаш на Москва, в години, когато Русия е заплаха за мира в Европа.
BoLeto

2021.01.05 | 16:45

5
Стига глупости, докога ще бъдем зависими и ще обслужваме нечий чужди интереси, а нуждите на българските граждани ще бъдат неглижирани. За толкова години България още не може да се откъсне от влиянието на Русия!
ALP

2021.01.05 | 16:10

4
Добре, че поне някой говори за истината. Крайно време е да се спре безочието и лъжите, че нещо е много добре за нас, а всъщност става дума само за чужди интереси и облагодетелстване
БАСТА

2021.01.05 | 16:04

3
Няма ли кой да спре тези руски агенти за влияние?! Вижте му мутрата. Озверен. Член 104 от НПК за такива!
Запрян

2021.01.05 | 15:56

1
Бойко е лъжец.Русия му плаща за да няма

Добави коментар

Водещи новини