КНСБ обсъди с българските евродепутати директивата за адекватните минимални работни заплати

  • 11 декември 2020 14:04

  • 109
  • 1
КНСБ обсъди с българските евродепутати директивата за адекватните минимални работни заплати
© bulphoto (архив)

Ръководството на КНСБ обсъди проекта на директива за адекватните минимални работни заплати с български членове на Европейския парламент. Онлайн дискусията се е състояла по инициатива на Конфедерацията, съобщиха от пресцентъра на КНСБ.

На нея президентът на КНСБ Пламен Димитров и главният икономист Любен Томев са запознали евродепутатите с позицията на Конфедерацията по регламента.

"Водим тази битка от 8 години. Постижение е, че не говорим за препоръка, а за проект на директива", е казал Димитров.

АИКБ: Всяват се страхове в хората, като се сатанизира образът на работодателя

По време на обсъждането той е посочил, че директивата получава подкрепа от 10 държави в ЕС, сред които и България, със съответните бележки по нея. Шест държави са по-скоро съгласни и за изненада Финландия, доскоро твърд противник, е сред тях. Директивата не среща подкрепа от Дания, Швеция, Австрия, Унгария и Полша. Без ясна позиция са трите балтийски държави.

Ключов въпрос в директивата е адекватността на минималните заплати. Той не е адресиран ясно и категорично. Основният проблем е в това, че двойният праг - адекватната минимална работна заплата да е 60 процента от медианната и 50 процента от средната работна заплата в съответната страна, е оставен в рециталите, а не е включен в основните алинеи на директивата, е отбелязал лидерът на синдиката. КНСБ настоява това да бъде променено.

"Неравенствата в България са крещящи. Въпросът за адекватните минимални работни заплати трябва да срещне единодушна подкрепа от всички традиционни партии. Защото иначе всички знаем, че неравенствата раждат популизъм. Ако бъдат премахнати, той няма да има почва да вирее", е казал още при обсъждането на директивата Пламен Димитров.

Главният икономист на КНСБ Любен Томев също е посочил, че поставянето на двойния праг, който да достигнат адекватните минимални работни заплати, в рециталите поставя съмнения дали държавите ще го прилагат. Трябва да има долна граница, която да се достигне, а след това стремежът да е да не се пада под нея и така да се гарантира достигането на заплати за издръжка на живота, е допълнил Томев.

Парламентът обсъжда на второ четене промените в Кодекса на труда

Сред позитивните страни на директивата той е посочил въвеждането на изискване страните членки да достигнат 70 процента покритие на работещите с Колективни трудови договори и всяка държава да намери пътя как да го постигне. КНСБ предлага в директивата да залегне санкциониране на компаниите, които възпрепятстват преговорите със синдикатите и сключването на КТД, като не бъдат допускани до усвояване на европейски средства. Евродепутатите, които са се включили в дискусията - Асим АдемовАсим АдемовАсим Адемов е български евродепутат от ГЕРБ. Роден е на 3 декември 1968 в село Дъбница, община, Радан КъневРадан Кънев Радан Кънев е роден на 30 септември 1975 г. в гр. София. Завършва столичната френска гимназия и, Атидже Алиева, Петър ВитановПетър ВитановПетър Витанов е роден на 18 април 1982 г. в Сливен. Завършва Английската гимназия в София. Владее, Цветелина ПенковаЦветелина ПенковаЦветелина Пенкова е родена на 19.02.1988 г. в София. След обучението си в Софийската математическа, Ангел ДжамбазкиАнгел ДжамбазкиАнгел Джамбазки е български националист и политик, заместник-председател на „ВМРО –, са изразили принципна подкрепа за директивата и са изтъкнали важността ѝ предвид последното място, на което се намира страната ни в ЕС по доходи.

В ЕС размерът на минималната работна заплата варира от 312 евро в България до 2142 евро - в Люксембург. С българските представители в ЕП е бил обсъден ходът на дискусиите по директивата на национално и европейско ниво. В европейските политически групи въпросът за двойния праг за определяне на МРЗ не е обсъден още, е станало известно по време на дискусията. Димитров е информирал евродепутатите, че по инициатива на КНСБ в първите дни на януари предстои онлайн дискусия за директивата и с комисар Никола Шмит. В нея ще участват и синдикатите от Румъния, Хърватия и Словения.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
109 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Българин

2020.12.11 | 14:31

1
650лв = 332евро. ......ТОВА Е МИНИМАЛНАТА РАБОТНА ЗАПЛАТА В БЪЛГАРИЯ!!! НО ИЗРАЗЕНА КАТО ПАКУПАТЕЛНА СПОСОБНОСТ СЪОБРАЗНО ЦЕНИТЕ НА СТОКИ И УСЛУГИ В РБ Е РАВНА НА 528евро в средно европейско равнище на стандарт и живот!!! РУМЪНСКАТА МРЗ Е ПО-ГОЛЯМА НО РУМЪНСКИТЕ ДАНЪЦИ И УДРЪЖКИ СЕ ПЛАЩАТ САМО ОТ РАБОТНИКА Т.Е. БЪЛГАРСКАТА МРЗ Е С 22% РЕАЛНО ПО-ВИСОКА ОТ 332евро!!! БЪЛГАРИТЕ САМО РЕВАТ ЗА ПАРИ НО МАЛКО ОТ ТЯХ РАБОТЯТ СЪВЕСТНО ЗА ПОЛУЧАВАНЕТО ИМ!!!

Добави коментар

Водещи новини