Защо на едни места ще има поскъпване на цената на водата, а на други поевтиняване?

КЕВР обсъди нови цени на водата в 26 региона на страната за следващата година. Те се движат в широк диапазон - от поскъпване с 6 % до поевтиняване с 22% за различните ВиК дружества.

Най-голямо ще е увеличението на цената на водата в София и Разград, каза пред БНТ д-р Ивайло Касчиев, директор на дирекция "ВиК" в КЕВР.

В Бургас, Видин, Ямбол, Сливен ще има по-съществено намаление на действащите цени. 

Нови цени на водата в 26 района. Тя поскъпва с 6% в София и Разград

И цените, и качеството на услугите са функция от изпълнението на бизнес плановете на ВиК операторите и след преглед на резултатите от работата по тях през последните 3 години се отразява в изменението на цените за следващата година.

Намалението на цените по места значи, че операторите не са си изпълнили инвестициите и изискванията по плановете, поясни експертът. В районите, където операторите на ВиК са изпълнили задълженията, там цената се повишава.

"Това не означава непременно, че качеството на услугата не е подобрено в тези области, защото има области, където операторите са си изпълнили инвестициите, но там няма подобрение. Тоест тези инвестиции или не са били достатъчни, или не са били вложени, където трябва", коментира специалистът.

Кадър: БНТ - д-р Ивайло Касчиев

Липсва обществен консенсус как да се развива ВиК секторът, отбеляза д-р Ивайло Касчиев. Специалистите недоволстват от ниските доходи и не са доволни, когато цената се повишава, искат по-висок процент, от друга страна потребителите не искат те да се вдигат, защото качеството на услугата не е добро.

Омбудсманът предупреди КЕВР: Не повишавайте цените на водата!

"Сега стигаме до обратния казус, при който цените се намаляват на някои места поради неизпълнение на изискванията, отново имаме недоволство - от една страна ни плашат и операторите, и синдикатите с водни кризи, с фалити, включително заплашват да дават Комисията на разследване на прокурор, защото изпълнява законовите изисквания, от друга страна потребителите пак са недоволни - там, където условията са изпълнени, ни се казва, че цената не трябва да се вдига, защото сме в условия на пандемична криза", каза Ивайло Касчиев.

По думите му се вижда, че качеството на услугата не се подобрява, ние сме с най-високо ниво на загуби на вода в ЕС. Повечето от тези ВиК дружества са държавни оператори и е необходимо нещо в тяхната организация, работа и контрол да бъде променено.

Във ВиК сектора средно се фактурира около 39 процента от подадената вода във водоснабдителната система

Коментари

  1. 2020.12.04 | 09:21
    Вместо да се намалят цените и малко да се увеличат доходите, след като сме в чакалнята за еврото, ние увеличава е всичко. Защо? Още повече, че в сме в пандемия. Това е безобразие!!!
  2. 2020.12.04 | 09:07
    Само на водата ли?! Може ли някой да каже,какво поскъпване и на какво НЕ се ОЧАКВА??????????????????
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Икономика

още

Анкета

Кога трябва да се проведат парламентарните избори?

Кога трябва да се проведат парламентарните избори?

Избрано от Интернет