Икономисти поискаха бързи финансови мерки в условията на ново затваряне на бизнеса

От днес започва кандидатстването за помощта от 24 лева на ден за работници, които са в неплатен отпуск, заради пандемията и новото частично затваряне на бизнеса.

"24 лв. на ден покриват само базовите нужди на хора, крайно недостатъчни са. Трябваше по-рано да се помисли за финансовите мерки", заяви пред БНТ икономистът Георги Вулджев. 

Започва кандидатстването за помощта от 24 лв. на ден за работници

"И сега има действащи мерки за работниците- 60/40. Фокусът трябва да е ситуацията към момента, а не след месеци. Нека да има структурирани мерки за бизнеса и работниците, макар и да не са перфектни", допълни по темата Лъчезар Богданов – главен икономист на Института за пазарна икономика.

Странна ми се струва мярката за работници, засегнати от новото затваряне - така се получава, че в една фирма, част от работниците полуават пълни заплати, а други 24 лв., каза още той. 

"Важно е парите на работниците да дойдат бързо, след няколко месеца няма да има ефект. Можеше да се приложи данъчната ваканция - неплащане на данъци и осигуровки за времето от затварянето", коментира Вулджев.

"Нека да не мислим нещо ново, а мерки, които да действат веднага", призова Богданов. 

"Важно е да се помисли как ще се разпределят европейските пари. Трябва да сме готови за бързо усвояване", заявърши икономистът Георги Вулджев. 

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Икономика

още

Анкета

Кога трябва да се проведат парламентарните избори?

Кога трябва да се проведат парламентарните избори?

Избрано от Интернет